50 anys d’Empuriabrava, vistos des del restaurant El Bodegón

El pròxim dia 26, la Marina d’Empuriabrava complirà mig segle d’història. El juny de l’any 1967, la comissió provincial d’urbanisme aprovava el pla parcial de la urbanització.

Un dels que ha viscut bona part de la història d’aquests 50 anys és en Joan, del restaurant El Bodegón, ubicat al passeig d’Empuriabrava. Concretament, porta ja 38 anys a l’establiment. En referència als inicis, recorda com la majoria era gent vinguda d’Alemanya, ja que els canals i la ubicació van ser un gran reclam. Per tant, els primers anys del Bodegón els associa especialment a aquest col•lectiu. Així mateix, recorda com llavors, a diferència d’ara, hi havia molts menys locals, motiu pel qual els existents eren molt més selectes. Menys locals, per tant, més gent a tots ells.

Més endavant, recorda com la urbanització es va començar a edificar sense aturar-se. En un primer moment, això va ser bo pel propi negoci, el qual, a banda de gent estrangera, s’emplenava de treballadors de la construcció. Tanmateix, amb el canvi de segle, la crisi va fer molt de mal. A poc a poc, les noves generacions de tots aquests alemanys van deixar de venir. Amb aquest creixement massificat, els locals més històrics van deixar de ser tan selectes; això, juntament amb el fet que no venia tanta gent de fora, els negocis van patir fortament la crisi.

En els últims dos o tres anys, comenta, s’ha deixat lleugerament enrere aquesta crisi o, si més no, la gent s’ha acostumat a viure amb ella. Per a en Joan, un dels canvis més importants al llarg d’aquesta història és el públic. Abans, la immensa majoria era gent d’Alemanya, ara pràcticament tots són francesos, juntament amb els espanyols. Comenta que s’està tranquil al llarg de l’any però que per la gran quantitat de negocis (“una quantitat massa elevada i desorbitada”) aniria bé que tot l’any fos juliol i agost.