'Alerta (artística) contra el Canvi Climàtic'. Cicle expositiu Empordoneses 2018

Dissabte s'ha inaugurat a la Casa Empordà de Figueres davant de més de dues-centes persones, l'exposició col·lectiva Aforisme: Consideracions estètiques entorn del canvi climàtic. Es tracta de l'exposició principal del cicle expositiu Empordoneses 2018, que enguany celebra la novena edició i té com a fil conductor el Canvi Climàtic.

A l'exposició, una trentena d'artistes de reconeguda trajectòria han presentat una col·lecció de peces (escultures, pintures i instal·lacions) on reflexionen sobre la crisi mediambiental que vivim als nostres dies, ja sigui mostrant les causes o els efectes, els culpables o les víctimes, des de la crítica o oferint solucions, amb una visió de macro-escala global o de micro-escala local... Les obres dels creadors es combinen amb els escrits d'una desena de científics mediambientalistes que també hi participen, per contrastar amb l'art, les dades objectives que ofereix la ciència sobre aquest preocupant tema. 

Durant la presentació, Marta Felip, alcaldessa de Figueres ha assenyalat "la importancia de convertir la ciutat en un espai d'art que ens ajudi ha reflexionar sobre els reptes de la nostra societat"; mentre que Pilar Farrés, coordinadora d'Empordoneses ha volgut "recordar i agrair la implicació del centenar llarg de persones i institucions que cada any es mobilitzen per fer possible Empordoneses" . 

En acabar els parlaments, s'han fet dues performances dels artistes Ramon Guimaraes i Josep Masdevall; la comissària i investigadora Marta Pol Rigau, ha dut a terme una visita guiada de l'exposició; i s'ha celebrat un recordatori de l'artista recentment desaparegut Adrià Ciurana, de qui també es presenta una peça a la mostra. 

DADES DE L'EXPOSICIÓ

- Artistes que exposen obra: Mònica Grygier, Elena Font Rodà, Ester Baulida, Fiona Morrison, Pilar Farrés, Tatiana Blanqué, Juliette Murphy, Rosa Pascual, Michelle Wilson, Guillermo Basagoiti, Sebi Subirós, Mireia Coromina, Isabel Carballo, Isabel Banal, Clara Garí, Irene Gras, Ramon Guimaraes, Josep Masdevall, Grup Trenant, Adrià Ciurana, Pep Aymerich, Lluís S Bosch i Marta Pol Rigau.
- Amb textos dels científics mediambientalistes Josep Maria Dacosta, Marta Ball-llosera, Carles Bayés, Jordi Sargatal i Josep Peñuelas Reixach.
- La mostra es podrà visitar fins al 14 d'abril de dimarts a dissabte de 9.30 a 14h i de 16 a 18h; i els diumenges i dilluns de 10 a 14 h.

ELS TREBALLS DELS INSTITUTS

Dissabte també, s'han presentat les obres fetes pels alumnes dels Instituts participants a Empordoneses 2018. Es tracta del resultat d'un treball previ fet a les aules de diferents centres educatius de la comarca durant els darrers mesos que té per motiu fer reflexionar als estudiants sobre temes candents de l'actualitat així com implicar-los en els processos culturals de la societat: Els instituts participants són: Institut Narcís Monturiol, Institut Castelló d'Empúries, Institut de La Jonquera, Institut Ramon Muntaner, Institut Alexandre Deulofeu, Escola La Salle, Institut Illa de Rhodes i les Escolàpies Figueres. La iniciativa del Grup Trenant /Grup de treball de Visual i Plàstica intercentres de l'Alt Empordà. 

Aquests treballs, a partir del dilluns 12 de març, es podran visitar al vestíbul del Consell Comarcal de l'Alt Empordà.


Més notícies: www.9diari.cat