Àlex Hernàndez

L’alcalde de Cabanes lamenta que la pandèmia de la covid hagi ‘robat’ a l’ajuntament tot el 2020 i part del 2021 a l’hora fer realitat alguns dels projectes que portaven al seu programa. Ara està pendent de tirar endavant el nou POUM amb la finalitat de donar sortida a problemes endèmics del municipi.

Com està el poble després de més d’un any de pandèmia?

La situació sembla que de mica en mica, per l’efecte de les vacunes i la proximitat del bon temps, es va suavitzant tot i que les xifres encara són importants. La situació a Cabanes és similar a la resta de municipis de la comarca.

S’han hagut d’aturar projectes importants per culpa de la crisi?

La veritat és que si. La pandèmia en general, marcada pel confinament i les restriccions, han marcat molt el mandat. Tenim la percepció que els mesos passen i que encara queden moltes actuacions per fer que teníem en el programa.

Ara ens tocarà remar per mirar de donar sortida a tot el que puguem, però la veritat és que la primera meitat de mandat l’hem hagut de dedicar quasi en exclusiva a gestionar els serveis sota aquesta situació anòmala.

Quins projectes tirarà endavant l’ajuntament en els dos anys que queden de mandat?

Les principals actuacions que vam presentar pel que fa a obres eren la reurbanització de la travessia del poble (Dos de Maig) i l’ampliació del cementiri. La nostra fita és poder desenvolupar aquests projectes en el temps que queda.

Això sense deixar de banda el POUM, que estem a punt per licitar.

Som conscients que vam presentar un programa més ampli, però haver dedicat el temps i esforç a la gestió de la pandèmia (a l’escola, espais públics, entre d’altres), juntament amb les limitacions de l’estat d’alarma i el confinament, ens ha “robat” el 2020 i el que portem de 2021.

Tot i això, portar un ajuntament també implica responsabilitzar-se de situacions anòmales com aquesta, i per nosaltres ha estat igual d’important i satisfactori haver donat solucions a situacions marcades per la covid vetllant per la seguretat, com ho era la tasca dels anteriors mandats.

El nou POUM és un dels més importants?

El POUM és cabdal. Ens trobem amb situacions molt complexes, supòsits que actualment el planejament vigent no regula i que nosaltres voldríem limitar o ordenar. A més, cal donar sortida a problemes endèmics del municipi i plantejar un futur atractiu als veïns/es que vulguin viure i treballar a Cabanes.

La realitat actual és molt diferent de la de fa 40 anys. El planejament que té Cabanes no dóna solució a moltes inquietuds i necessitats del municipi. Per això diguem que és totalment necessari i una responsabilitat tramitar el nou planejament.

 Recentment es queixava de la impunitat amb la qual es llancen abocaments il·legals al poble. Què està passant?

La manca de civisme i respecte pel medi de certes persones pot sobrepassar el que puguem arribar a imaginar. Des d’abocar runes a qualsevol marge o camp, a abocar camions de pneumàtics a un espai com La Muga.

Entenem que els recursos que hi ha per controlar tants i tants quilòmetres de camins són insuficients, però això no pot significar en cap cas que ho hàgim d’assumir com a normal.

Pensem que cal una normativa general molt més eficaç per afrontar aquesta problemàtica, de la mateixa manera que cal plantejar un sistema de gestió de residus que faciliti alternatives a abocaments al medi.

Com es planteja aquest any la festa de Sant Isidre amb la situació actual?

Aquest any, per segon cop, no es farà la representació de la tradicional Sembra de pinyons. És una llàstima, però encara cal ser prudents i evitar aglomeracions innecessàries com la que genera aquesta representació.

En el seu lloc es farà un concert amb aforament limitat a la plaça del poble que organitzarà la mateixa Comissió de Sant Isidre juntament amb Potamolls, que recrearà l’esperit de Sant Isidre durant una estona. Esperem que ben aviat puguem recuperar les tradicionals festes majors que tant trobem a faltar.

 900 total views,  3 views today