Anna Palet

La fira de la Flor i el Jardí d’aquest any porta el lema “Com a pagès no hi ha res”, fent referència al patró de la pagesia, Sant Isidre, i recordant que fa deu anys que els pagesos van participar activament a l’extinció del gran incendi iniciat a La Jonquera.

Hi haurà novetats aquesta onzena edició de la fira?

La Fira de la Flor i del Jardí de l’any 2021 es va organitzar amb activitats que no suposessin un perill davant la situació pandèmica. Aquest any 2022, com que la situació ha millorat, s’ha decidit recuperar del tot la Fira per intentar que sigui igual que els anys anteriors a la pandèmia. Tot i això, es realitzarà amb precaució per tal que les activitats no provoquin una aglomeració de gent, com podria passar amb activitats com les sardanes i els castellers que es feien altres anys, però que aquesta edició encara no recuperem.

Què n’espera de la fira d’aquest any?

És una fira consolidada i dinàmica, vist que sempre va dedicat a una temàtica diferent, més enllà de la temàtica de les flors. Per tant, la fira mai és igual i la gent que ve a visitar-la a Vilanant pot trobar espais, parades i activitats diferents cada any. El fet que la temàtica sigui variant és a causa que arreu del territori hi ha fires de diversos tipus i, d’aquesta manera, el públic sent la fira com a quelcom diferent. Tot i això, mai es deixen enrere els avantpassats de la fira, vist que la celebració de Sant Isidre era una processó del Sant rebut amb flors i, actualment, les flors decoren Vilanant i van acompanyades d’una temàtica.

Quin és el lema d’aquest any?

Aquesta edició es fa un homenatge a la pagesia amb el lema “Com a pagès no hi ha res”. Un dels motius és perquè Sant Isidre és el patró dels pagesos i en cap de les edicions anteriors de la fira se li va dedicar, encara que sempre es fa un acte que recorda que celebrem el dia del patró de la pagesia i ho fem a la missa amb un pregó per part d’un pagès vinculat al municipi i el repartiment de les espigues beneïdes. Aquest tema ja fa temps que es volia fer, però s’ha guardat per aquest any 2022 perquè aquest dia 22 de juliol farà deu anys de l’incendi a l’Empordà, on els pagesos van ser clau perquè van ajudar, tant els del poble com d’altres d’arreu de la comarca, a apagar el foc i estan disposats ajudar en qualsevol ocasió.

A més, a causa de la pandèmia, ens hem adonat de la importància dels productes de proximitat, de km 0, i aquest fet també ha augmentat amb la guerra d’Ucraïna i Rússia perquè el producte exterior no ens arriba o s’ha encarit i, en canvi, el nostre producte del pagès del costat de casa sí que el tenim, ja que és nostre. És una manera de posar en valor aquest col·lectiu, des de la nostra modèstia poder-los dedicar una fira i fer-los un petit homenatge.

Quines activitats es duran a terme?

Aquest any es faran 3 exposicions diferents amb un denominador comú que és el paisatge. Una es diu “El nostre paisatge” amb pintures fetes per l’associació de la gent gran de Figueres i es trobarà al Trull del fuster un edifici al centre del poble. Llavors també hi haurà “Captures”, una exposició feta per les escoles de la ZER Empordà amb una visió de la dona treballadora del municipi. La tercera és de Jordi Magrià, anomenat també Bicman a causa que dibuixa amb un bolígraf Bic, que ha fet un llibre d’homenatge a Lluís Llach i el presentarà i farà la firma del llibre el divendres 13 de miag a les 19hdurant la inauguració que a més a més tindrà acompanyament musical per part d’un duet

També es farà un acte lligat a la temàtica de la pagesia, que serà una conferència al migdia del dia 15 de maig, a càrrec d’Òmnium Cultural i que parlarà de la importància de la dona pagesa a l’època franquista.

Com a actes més importants, hi haurà l’homenatge directe a la pagesia a partir d’un vídeo del municipi amb els pagesos que hi viuen i treballen, juntament amb la presentació de “Vilanant patrimoni i paisatge”, un projecte que vol donar valor al nostre paisatge i patrimoni.

Es torna a fer una “scape room” exterior pel poble?

Sí, vist que és una activitat exterior que porta gent encara que no provoca aglomeracions, un factor molt crucial per la situació en què vivim.

Aquest any el menjar i la beguda continuarà essent a una “food truck” o se’n torna a encarregar l’Associació ACTIVA?

Aquest any s’ha cedit l’oportunitat de fer el servei de restauració de begudes i aliments al nou local social que ha obert a Vilanant “NARINANT” perquè, a causa de la pandèmia, ha augmentat la importància de tenir la llicència de manipulació d’aliments perquè encara hem de ser prudents.

Firaflor 2022

 806 visualitzacions totals,  4 vistes d’avui