Anna Palet

Vilanant celebra la Fira de la flor i el jardí el pròxim 16 de maig sota el lema ‘Ganes de tornar-te a veure’. Hi hauran parades, carrers engalanats de flors, actuacions musicals, ‘food trucks’ i, fins i tot, una ‘scape room’ a l’exterior del poble. L’alcaldessa diu que serà com les festes de Sant Isidre anterior, encara que una mica més ‘light’ per les mesures contra la pandèmia.

Quines seran les principals activitats a la Fira de la Flor i el Jardí?

Donada la situació de pandèmia que encara estem vivint, encara que ja s’hagi aixecat l’estat d’alarma, seran activitats que es duran a terme amb totes les mesures de seguretat necessàries. Serà com les anteriors fires, però en una versió una mica més ‘light’. Organitzarem un recorregut floral pel nucli antic de la vila, així com en algunes places i racons. No serà tan extens com en altres edicions, perquè vam decidir dur a terme la fira fa només quatre setmanes, mentre que en els anys anteriors ja començàvem a treballar-hi des de principis d’any.

Com va sorgir la decisió de fer-la?

Vam veure que hi havia alguns municipis grans que ja estaven fent algunes coses i llavors vam veure la possibilitat d’organitzar alguna cosa també a Vilanant, i vam decidir començar a moure’ns. Al poble hi ha moltes ganes de fer coses. I aquest any farem una fira una mica més senzilla, però serà el començament perquè en el futur tornem a tenir la celebració que volem.

De fet, el lema d’aquesta edició és ‘Ganes de tornar-te a veure’.

Sí, està inspirat en el cartell que Joan Laporta va plantar en un edifici de Madrid durant la campanya per a les eleccions del Barça. La gent té ganes de sortir al carrer, que hi hagi moviment de persones, que hi hagi colors en l’espai públic. Hi ha ganes de normalitat. Sense saber molt bé el que anàvem a fer, ja vam treure el cartell amb aquest lema, i després, a poc a poc, hem anat perfilant el programa.

Aquesta és la desena edició de la fira, comptant la de l’any passat, que va ser una fira confinada, a través d’un recorregut fet amb fotografies. La d’aquest any serà molt especial, perquè és la primera després del confinament.

Què més trobarem a més de l’ornamentació floral?

Hi hauran parades d’una associació de productors locals de km zero anomenada APPA. Són productors de diferents productes de l’Alt Empordà que s’han agrupat. Després de tot el que ha passat aquest any amb la crisi sanitària, estem aprenent a valorar els productes de l’Empordà, de proximitat, la petita botiga, les petites coses a les quals potser abans no els hi donàvem el valor que mereixien. Per això hem pensat que era bona idea comptar amb la presència d’aquesta associació.

També oferirem actuacions musicals a la plaça, però no seran tipus concert. Segurament les farem a les escales de l’església. Seran al migdia i a la tarda. Considerem que la música és un element cultural que és molt de la festa.

Aquesta fira és un intent de compaginar la tradicional festa de Sant Isidre amb la modernitat, oi?

Fa anys, quan vam entrar a l’ajuntament, vam veure que la festa de Sant Isidre se seguia celebrant, però s’havia quedat una mica estancada. Es feia un vermut, es ballaven unes sardanes i es feia una missa. Per això vam voler donar-li un altre aire i, repassant apunts històrics, vam veure que antigament es treia el sant al carrer i que la gent de poble adornava els carrers amb flors per a rebre-ho. Va ser llavors quan vam decidir fer la fira de la flor, que ha anat evolucionant amb el temps.

Al principi només era artesanal i nosaltres volíem una fira per a productors de flors i jardineria. Vam mirar què podíem fer i vam començar amb parades i activitats festives. I, a poc a poc, l’hem anat fent més nostra. Cada fira va d’una temàtica concreta, i aquest any hem decidit que la temàtica és les ganes que tenim tots de veure’ns. Però, insisteixo, ho farem amb mascaretes, distància de seguretat i amb les mans ben netes.

Aquest any s’organitzarà una ‘scape room’ exterior al poble.

Sí. L’organitza una empresa que es dedica a aquestes activitats i les ofereix als municipis, amb la característica que es fa a l’exterior en la seva major part, tret d’alguna entrada en algun edifici. Tens aquest avantatge i, a més, es realitzarà en grups de quatre o sis persones de la mateixa bombolla de convivència. Encara no sé molt bé què és el que haurem de fer, perquè és un secret, però està relacionat amb la recerca d’un tresor al poble i desentranyar un misteri. Tots estem esperant amb candeletes que ens ho expliquin per resoldre-ho.

També hi haurà menjar i beguda gràcies a una ‘food truck’.

L’Associació ACTIVA del poble sempre s’ha encarregat de fer arrossades i menjars, però, donades les actuals circumstàncies, creiem que aquest any és millor que no ho fem nosaltres, perquè s’ha de fer amb les màximes mesures de seguretat. Per això vindrà una ‘food truck’ que també és de l’Empordà. Cal tenir en compte que al bar de la plaça ara està tancat. És un servei que volem treure a concurs pròximament, i com no tenim servei de restauració, hem decidit optar per aquesta solució.

I es tornaran a repetir els concursos de façanes i Instagram?

Sí. Hi haurà un concurs fotogràfic a Instagram obert a totes les persones que visitin la fira i un altre concurs de decoració de façanes i balcons per als veïns de la vila.

 776 total views,  7 views today