Anna Teixidor i Pere Costa Johera

L’obra està causant furor al poble. “Una nissaga de majordoms del Castell de Peralada. La mirada fotogràfica de Josep Costa Serra (1895-1976)”, publicat per Llibres del Segle, és una acurada selecció de les més de 4.000 instantànies, majoritàriament inèdites, de la gent i del paisatge de Peralada que Costa va fotografiar durant la primera meitat del segle XX. Va arribar a fer un miler de fotografies de carnet de bona part dels habitants de la vila.

Costa va formar part de tres generacions de majordoms que van estar al servei del Castell de Peralada durant més de cent anys de manera ininterrompuda tot i els canvis de propietat: Pere Costa Cros (1864-1949) al servei dels Rocabertí, del Marqués de la Torre i de Damià Mateu; Josep Costa Serra (1895-1976), que va treballar sota les ordres de Damià Mateu i Miquel Mateu i, finalment, Pere Costa Johera (1922), que va coincidir amb el matrimoni Mateu-Suqué i els seus descendents, actuals propietaris, i que està a punt de ser centenari.

El autors de l’obra són Marc Faro Costa (Figueres, 1976) que és operador de càmera de TVC, descendent dels majordoms, i la seva companya, Anna Teixidor Colomer (Figueres, 1978), que és doctora en Comunicació Social i llicenciada en Humanitats i Periodisme per la UPF i periodista de TVC. També hi ha col·laborat el seu pare, Josep Teixidor Planas (Figueres, 1946) que és estudiant del grau d’Història de la UdG i un estret col·laborador de l’Anna.

EL FONS RECUPERAT

L’extensa obra fotogràfica de Josep Costa Serra permet documentar el paisatge geogràfic, urbanístic i humà de Peralada durant la primera meitat del segle XX. La major part del fons, dipositat a la Biblioteca del Castell de Peralada, està format per 3.000 negatius en forma de plaques fotogràfiques de vidre que mostren imatges familiars tant a l’interior com a l’exterior de Palaci (com així es coneix el castell al poble). Així mateix, també s’inclou la catalogació de fotografies de l’àmplia i valuosa col·lecció Mateu, formada per més de 2.500 peces de vidre i ceràmica, la pinacoteca i objectes de valor.

La resta del fons està custodiat pel fill gran del fotògraf, Pere Costa Johera, en el seu domicili particular de Peralada. Aquesta part està formada per 1.036 negatius en pel·lícula classificats en sobres individuals numerats. Cada negatiu correspon a la imatge d’una persona fotografiada. En molts casos, es tracta de les fotografies per obtenir el salconduit, el document expedit per l’autoritat que permetia a qui se li concedia circular pel territori.

Partint d’una vocació documental i de la seva ocupació com a majordom al Castell de Peralada, l’obra de Costa reflecteix l’interès per dos mons que històricament han viscut d’esquena l’un a l’altre, però que alhora es complementen: d’una banda, el ritme de la vida a Palaci de muralles endins i, d’altra banda, l’activitat diària de la vila de Peralada i de la seva gent. Tot plegat ha estat molt ben aconseguit pel tàndem Marc Faro-Anna Teixidor.

FOTO SUPERIOR: Anna Teixidor i Pere Costa Johera el dia de la presentació del llibre a Peralada. (FOTO: CPC)

Portada del llibre, amb la imatge dels majordoms del castell. (FOTO: Arxiu Costa)

 2,930 visualitzacions totals,  2 vistes d’avui