Cabanes disposa d’una nova monografia local, editada per l’Ajuntament i escrita per Antònia Gimbernat. Amb el títol “Cabanes. Casals amb història”, el llibre -de més de 230 pàgines, de gran format i profusament il·lustrat- fa un repàs a la història del poble a través dels seus edificis més destacats i de les nissagues familiars que els han ocupat, en alguns casos fins al moment actual. L’obra va ser presentada a mitjan juliol, en un acte que va aplegar un nombrós públic, i cada família empadronada n’ha rebut un exemplar.
Gimbernat explica que el volum comença “amb un apartat dedicat als orígens del poble, amb el recull cronològic d’alguns documents que donen fe de la seva existència fa més de mil anys. A partir d’aquí, el llibre segueix un itinerari a través de diversos indrets i carrers per descriure els diferents casals i la genealogia, fets i anècdotes de les famílies que els van aixecar i mantenir, algunes d’elles documentades des dels segles XII i XiV”. L’autora afirma que “l’objectiu del llibre és conèixer la gent que ens ha precedit i una mica la història de Cabanes”.
Nascuda a Cabanes l’any 1948, Antònia Gimbernat i Gou va cursar el batxillerat a l’institut Ramon Muntaner de Figueres i el 1968 va obtenir el títol de mestra a l’Escola Normal de Mestres de Girona. Després d’una curta temporada dedicada al món de la docència, va treballar més de 30 anys a la Biblioteca Pública de Salt, fent-se càrrec especial de la secció infantil i de la col·lecció local. Va ser allà on, segons confessa, va descobrir l’apassionant món de la recerca sobre la història local, la que és més propera al ciutadà. En aquest sentit ha elaborat un bloc a Internet, que es pot consultar a la pàgina web de l’Ajuntament, on des de l’any 2013 inclou una quantitat ingent d’informació i documentació sobre la història del municipi.