Antonio Escudero

L’empresari i president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona considera que a la gestió de la pandèmia hi ha hagut una llarga cadena d’errors. Per això demana al Govern que escolti al sector turístic i empresarial abans de prendre decisions traumàtiques. Per aquesta Setmana Santa preveu que a la costa només treballin la meitat dels hotels amb una ocupació que rondarà el 60%.

Ens pot fer una valoració del que danys que la pandèmia ha causat al sector turístic?

Quantificar els danys que està causant la pandèmia i les mesures de tancaments i confinament que s’han adoptat és molt difícil, perquè cada un et dóna una xifra diferent i són dades que en molts casos són impossibles de verificar. Per això preferim no donar informació que no sigui exacta i pugui confondre la gent.

Quines previsions tenen per Setmana Santa?

A la setmana santa d’enguany només hi ha dos o tres dies festius. Altres anys era l’inici de l’activitat turística i era la data que la majoria de negocis triaven per obrir. Aquest any, a escala de l’Alt Empordà, a l’interior romandran oberts la majoria d’establiments. Són hotels que no són a la costa i pràcticament estaran operatius al 100%. Però en les localitats costaneres no poden obrir cada dia si no hi ha assegurada una mínima continuïtat. Per això no crec que hi hagi oberts més del 50% o 60% dels establiments, i d’aquests, es preveu que puguin tenir una ocupació al voltant del 50% o el 60%.

El Govern us té en compte a l’hora de prendre decisions per frenar la pandèmia?

Jo estic a la comissió negociadora amb el Procicat. Hem tingut moltes reunions i he estat quatre vegades al Palau de la Generalitat per aquest assumpte. Però aquest continu de reunions i discussions és com fer un rondó en un entrenament. I amb un rondó no es marquen gols, es passen la pilota constantment uns als altres.

Què li sembla el protagonisme que ha pres aquest organisme?

El problema és que el Govern català no controla o no ha volgut controlar la situació, ni les mesures que s’han adoptat per fer front a la pandèmia. En el Procicat participa un munt de gent heterogènia de diversos sectors, molts d’ells del món de la medicina i amb un coneixement indiscutible en els seus camps, però quan es dicten segons quines mesures s’està duent l’economia del país a límits insostenibles sense que els polítics intervinguin i sense que aquestes decisions estiguin matisades per altres punts de vista. En altres països i altres comunitats autònomes, els polítics sí que intervenen i no s’adopten tancaments tan dràstics. El problema que tenim aquí, en realitat, és que no tenim prou capacitat mèdica ni suficients llits hospitalaris per a tanta gent malalta, i llavors es tanca i ja està.

Creu que els polítics no han estat a l’altura del que el país necessita en aquests moments?

El Procicat és en realitat un muntatge fet expressament perquè els polítics es puguin mantenir al marge d’aquestes decisions tan dures que s’adopten. Insisteixo que està format per doctors i gent molt preparada, però en realitat és una eina per desviar a un costat o un altre les decisions que es prenen, els polítics són conscients dels problemes que hi ha a la sanitat i han preferit posar aquesta pantalla. Cal recordar que el Procicat és un òrgan consultiu, no executiu, i en l’actualitat és l’únic òrgan consultiu de Catalunya al qual el Govern de la Generalitat li fa cas en tot el que diu. I això és perquè és un òrgan fet expressament per a això.

Tampoc s’està anant gaire de pressa amb la vacunació.

En el tema de les vacunes és veritat que el Govern de la Generalitat no té cap responsabilitat, perquè és un assumpte que va tractar el Govern d’Espanya a través de la Unió Europea. Van estar discutint amb els laboratoris el preu de les vacunes i van perdre molt de temps, mentre que altra gent, altres països, van pagar el preu que se’ls va dir, van posar els diners sobre la taula i es van emportar les vacunes.

D’aquest endarreriment, la Generalitat no té la culpa. Si a Espanya i Europa hi hagués hagut agilitat, no tindríem el problema que tenim ara amb les vacunes, però van delegar a la Unió Europea i així ens va. A Europa no li hauria costat res haver-les comprat en el seu moment al preu que se li va dir, amb rapidesa per poder garantir la salut dels seus ciutadans. Llavors la cosa estaria més avançada i tindríem molta més gent vacunada.

El balanç de tot plegat no sembla molt positiu.

En la gestió de la pandèmia hi ha hagut una cadena d’errors. Primer va ser el confinament absolut, després amb les màscares i els respiradors, després amb les vacunes. Tot ha estat un despropòsit. Sembla una pel·lícula de por, perquè la gent que ha gestionat tot això no ha estat professional.

Als EUA preveuen un boom econòmic quan se superi la pandèmia. Creu que a Espanya i Catalunya passarà el mateix?

Als EUA preveuen un boom econòmic quan se superi la pandèmia, però a Espanya i Catalunya no serà així. Som un país capdavanter en el sector turístic, amb una maquinària impressionant i un clima envejable. Som amables i servicials, i fa més de cent anys que fem turisme a l’Empordà. Érem l’enveja a escala mundial; per les nostres instal·lacions i la nostra xarxa de carreteres i línies de l’AVE. Però a Espanya no hi haurà aquest tipus de recuperació fins a almenys el 2023.

Per posar en marxa tota la maquinària turística d’aquest país, amb el virus encara present, es necessita que almenys hi hagi entre un 70 i un 80% de la població vacunada. Pot ser que això passi a partir de juny de l’any 2023, però no abans. L’estiu passat es va treballar un 40% i aquest estiu està perdut. Es treballarà una mica durant els mesos de juny, juliol i agost, però quan arribi el fred tornaran a tancar negocis i establiments si no hi ha vacunes. Ara mateix estan arruïnant a empreses i deixen als treballadors maltractats, molts sense cobrar els ertes.

Què els hi demana Antonio Escudero als governants?

Jo només demano a la gent que ens governa, que són els que decideixen sobre nosaltres, que abans de prendre mesures consultin amb nosaltres, amb la gent que sap dels seus respectius sectors, amb el sector empresarial en general. Que no donin cops perquè només ho diuen l’òrgan que ells mateixos han posat. Això és l’únic que els hi demano.

 514 total views,  12 views today