Leys, 30 anys venent joguines

Joguines Leys és un negoci familiar de més de 30 anys de tradició. És una botiga situada al carrer Pi i Sunyer, un dels carrers amb més afluència de turistes durant l’estiu. Leys obre tot l’any, però confessen que, malgrat que per Nadal venen moltes joguines i jocs, a l’estiu venen molts més, perquè ofereixen articles de platja com cubells, pales o inflables. A darrera el mostrador gairebé sempre hi trobem el seu propietari, en Josep Maria.

Fa trenta anys, es venien els mateixos tipus d’articles que ara?
Les coses bàsiques son les mateixes. Un piano és un piano, una guitarra és una guitarra, una bicicleta és una bicicleta i una pilota és una pilota. Això no caduca. Però sí que és cert que abans les joguines eren fabricades al país i ara ens venen majoritàriament d’Àsia. Recordo que havíem venut molts ninots antiestrès. Quan la mainada entrava a la botiga, fa quinze anys, era el primer que remenaven. Doncs ara se’n diuen squishy i el segueixen remenant igual. Ara, però, també hi ha les joguines més modernes, vam passar per l’època dels videojocs i ara ja és la dels petits drons.

Ha canviat la competència?
Abans no teníem els basars xinesos, però teníem les botigues de 20 duros. S’han anat substituint. De la botiga de les 100 pessetes vam passar als anomenats xinos, que al principi tenien producte barat i de poca qualitat. Ara venen el mateix que nosaltres però més car.

Heu vist créixer moltes generacions…
Sí, ara comencen a venir els que coneixies de nens, però ara ja són pares, i vénen acompanyats dels fills. Un dia va venir un noi i vaig pensar “aquesta cara em sona i no sé de què”. Ho vaig descobrir quan me’l vaig trobar amb un amic meu de l’escola, era el seu fill. De petit havia vingut molt a la botiga, i ara ja té 25 anys. Amb estrangers també ens passa, ens diuen “ell quan era petit sempre venia aquí”, i al costat veus el fill de dos metres. N’hi ha que recordes, i n’hi ha que no.

BOTIGA LEY'S
C. del Doctor Pi i Sunyer, 7
17480 Roses
www.botigaleys.com