El Forn de la Plaça, un dels forns més autèntics de la comarca

Aquest octubre, el Forn de la Plaça de Vilafant complirà mitja dècada d’existència, si bé treballen amb un forn i amb unes tècniques amb molta història. Tenen clients d’arreu de la comarca.

La Carme i la seva parella van córrer força temps a la recerca d’un forn de llenya autèntic, amb l’objectiu d’obrir el seu propi negoci a la comarca. Finalment, just quan es van traslladar a viure al nucli antic de Vilafant, van descobrir que l’històric forn d’en Berto, el qual havia estat tancat 14 anys, era la seva gran oportunitat. Ara, amb gairebé 5 anys d’història, serveixen pa a clients d’arreu de la comarca. “Formem un bon tàndem: ell treballa a la nit i jo m’ocupo de la botiga, per atendre els nostres clients, de dimarts a diumenge, a partir de les 7 i fins al migdia”. El dilluns és el seu dia de descans.

En referència als inicis: “No només vam tenir sort amb la localització de l’establiment, sinó amb la manera en què tot plegat estava intacte. Només vam haver d’adequar la botiga i el magatzem d’acord amb les lleis més recents. El forn de pedra és l’autèntic”, comenta la Carme, la propietària.

Valora molt satisfeta la trajectòria del local. “Tot i que el començament, com sol passar, va ser dur, estem molt satisfets de com hem anat creixent i ens hem fet conèixer. A banda dels clients del poble, s’agraeix molt rebre gent de llocs com Llers, Figueres, Pont de Molins, Cistella…” Els seus productes, diu la propietària, “mai surten iguals, pel tractament 100% artesà” i afegeix: “amb aquest temps, hem conegut els gustos de la gent i aquells ingredients que més valoren; per exemple, la farina de La Bisbal i Banyoles és imprescindible en els nostres productes”

Diàriament, deixen poca cosa preparada en el taulell, atès que s’adapten als horaris i als encàrrecs dels seus clients. Sortir del forn i servir, aquesta és la intenció. “Concretament, els productes que tenen més sortida, a banda del pa, són les coques de pa, de sucre i els llonguets”.