Fumet solidari per fer front a la Covid

L’empresa Pescadors de Roses reparteix gratuïtament 7.500 litres de brou de peix a residències d’avis, geriàtrics, hospitals i associacions benèfiques per ajudar-les a fer front a la crisi causada per la pandèmia.

La crisi sanitària de la Covid ha tingut nefastes conseqüències per a moltes persones i ha posat potes enlaire l’economia del país. Però entre tot aquest desastre han brillat amb llum pròpia algunes accions solidàries que han donat un cop de mà als més necessitats enmig de la tempesta. Una d’aquestes mostres de generositat ha estat la que ha protagonitzat l’empresa Pescadors de Roses, que durant les setmanes més dures del confinament va repartir gratuïtament 7.500 litres de fumet de peix entre geriàtrics, residències de la tercera edat, hospitals i entitats benèfiques de Catalunya i d’algunes ciutats d’Espanya.

“Quan va començar la pandèmia, a la fi de febrer i principis de març, vaig proposar a la direcció de l’empresa que destinéssim un 8% de la producció a fins benèfics. La proposta inicial, que va ser aprovada, era fer-ho durant un mes, però vam haver d’allargar el termini perquè molta gent es va assabentar de la iniciativa i ens va demanar ajuda”, recorda Pere Gotanegra, gerent de Pescadors de Roses i de Depuradores Servimar. Tal dit tal fet. Després del vistiplau de l’empresa, es van posar en contacte amb residències de Roses, L’Escala i Figueres per a oferir-los gratis fumet de peix, un producte que elaboren des de fa set anys per a aprofitar el peix que per la seva petita talla no es comercialitza i que abans tiraven a la mar.

Posteriorment van ampliar el radi d’acció i van cridar a residències de Tarragona, Barcelona i Lleida per a esbrinar si els podien ajudar. La notícia del fumet de peix solidari va córrer com la pólvora per les xarxes socials i cada vegada van rebre més peticions de socors. Algunes associacions benèfiques, com el Rotary Club Roses-Empuriabrava, es van sumar a la iniciativa pagant part del producte que es distribuïa gratuïtament.

“També es van afegir particulars. Recordo que una persona em va dir que tenia a la seva àvia internada en una residència d’Alcarràs, i ens va demanar que enviéssim una partida. Aquesta persona va pagar de la seva butxaca la meitat del lliurament i nosaltres vam posar l’altra part”, explica el gerent de Pescadors de Roses. Amb el pas dels dies, aquesta ona de solidaritat es va estendre de les residències i geriàtrics a hospitals com el Josep Trueta de Girona, o els centres sanitaris de Figueres, Olot, Campdevànol, Palamós, Igualada i fins i tot l’Hospital del Mar de Barcelona. “La campanya ha estat molt gran, perquè hem abastat unes 45n residències i geriàtrics en tota Catalunya. Però també hem arribat a residències de la Franja, prop del riu Cinca, o fins i tot a l’Hospital de Cienpozuelos, a Madrid, que el va repartir entre diversos geriàtrics de la zona”, explica Gotanegra.

La notícia va continuar expandint-se i després d’un important lliurament en residències de Barcelona, el diari El País es va fer ressò de la campanya i alguns centres geriàtrics van penjar el lliurament del fumet solidari en el seu compte d’Instagram. “Va ser així com es van assabentar en Mercamadrid – afegeix el gerent--, i un empresari apostat allí ens va demanar fumet per a repartir, amb el compromís que ell es feia càrrec del cost”.

Les donacions de particulars van seguir i, gràcies a elles i a l’esforç de Pescadors de Roses, la generositat del fumet de peix també va arribar a la fundació Arrels de Barcelona, a les Germanes de la Caritat del Raval i als bancs d’aliments de Roses i Creu Roja de Llançà.

“Ha estat una campanya de solidaritat molt impressionant, perquè fins i tot les empreses que fabriquen els envasos de vidre i de plàstic del fumet de peix han col·laborat en ella, enviant-nos vuit palets gratis. Un 40% de tot el que hem fet ha estat gràcies a les donacions externes”, puntualitza el gerent de Pescador de Roses.

Donació a la Creu Roja amb la col·laboració de Routary
Club Roses Empuriabrava
Donació a la Creu Roja amb la col·laboració de Routary Club Roses Empuriabrava