Hotel Restaurant Emporium

La història de l’Hotel Restaurant Emporium s’inicia amb els besavis Salvador i Cinta que varen obrir un petit bar amb el nom de La Bàscula al peu de la carretera de Figueres a Roses.

Uns anys més tard els avis Joan i Teresa, amb molts esforços i il·lusions, l’any 1965, obriren a l’altra costat de la carretera, amb entrada pel carrer de Santa clara, 35 un hostal que més tard es convertiria en hotel. La transició entre la tercera i la quarta generació, amb Salvador Jordà i Elena Giró seria la que faria realitat el restaurant, obert l’any 2006. La quarta generació arribaria amb la incorporació dels fills bessons Joan i Màrius Jordà Giró on s’inicia una potenciació dels vins, desprès que aquests realitzessin els estudis de sommeliers, amb importants premis per a les seves cartes de vins. Amb la família Jordà Giró va arribar, el 2016, la primera estrella Michelin en reconeixement segons els crític de la guia a la seva “molt bona cuina”.

Com a grans prescriptors i coneixedors dels vins empordanesos hem volgut incloure a la família Jordà-Giró a la nostra enquesta amb motiu de la 34ª Mostra del Vi de l’Empordà, per copsar la seva opinió.

Quina és la seva valoració del moment actual dels vins de la D.O.Empordà?
L’Empordà viu un moment dolç on la tradició i la vanguardia es fusionen de forma exquisida. Trobem cellers amb un gran potencial que ens projecte al món com a model de qualitat i tenacitat per fer reviure el món del vi.

Que trobeu a faltar?
Trobem a faltar un gruix més important d’enoturisme com succeeix en d’altres destinacions turístiques de qualitat com és el Priorat, la Rioja, les Rías Baixas o Ribera del Duero. Si aconseguíssim imitar l’èxit d’aquestes destinacions obtindríem un turisme més divers i repartit durant la resta de l’any per tal d’evitar concentracions estivals extremes.

Què canviariu o suprimiriu?
La D.O. Empordà fa les coses molt ben fetes. Durant els últims anys s’han potenciat i revaloritzar el patrimoni històric dels nostres vins més tradicionals com és la garnatxa de l’Empordà i les varietats autòctones. L’única cosa que canviaríem seria la presència de varietats foranes que fan la tipicitat del vi de l’Empordà es difumini.

Com a restauradors potencieu la presència dels vins de la D.O. Empordà?
Hi ha diferents factors per poder potenciar la presència dels vins a l’Empordà. Un primer factor és la feina a la carta de vins. La carta de vins ha d’oferir una selecció significativa i diversa de la nostra regió vitivinícola amb vins per tots els públics i butxaques. Per altra banda, s’ha de potenciar els vins a copes sobretot amb vins de qualitat de la nostra zona. I finalment s’ha de oferir un oferta gastronòmica d’acord amb els vins i els productes de la zona, és a dir, no podem pretendre harmonitzar els nostres vins locals amb cuines foranes sense arrels ni gustos tradicionals.

Quin plat de la vostra carta ens recomaneu i amb quin tipus de vi el maridem?
Una harmonia per tradició seria la crema catalana amb poma al forn, moscovado i carquinyolis amb una garnatxa de l’Empordà.
Una harmonia per contrast seria un vi rosat de garnatxa roja amb un rosbif d’ànec amb anxoves, olives verdes i botàriga.
Una harmonia per afinitat seria un vi de carinyena blanca amb un peix de la nostra costa amb anisats, safrà i recuit de drap.