Cellers d’en Guilla

Els Cellers d’en Guilla, amb una àmplia gamma de vins, es troben al barri de Delfià, a Rabós d’Empordà. Amb l’Assumpta Bohigas fem memòria de l’origen d’aquestes vinyes, l’essència del celler i els últims productes trets.

- Quina és la trajectòria seguida pel celler?
Cellers d'en Guilla va néixer amb la verema de l'any 2011, després d’haver adquirit unes vinyes velles, d'entre 35 i 60 anys, de varietats autòctones empordaneses com les garnatxes blanca, roja i negre, macabeu i carinyena o samsó. Vam començar elaborant tres vins bàsics, vi blanc jove Magenc, vi negre semicriança Rec de Brau i vi rosat Vinya del Metge. La filosofia del nostre Celler ha estat sempre treure la màxima expressió de les nostres varietats de raïm, treballant cada varietat de diferents formes perquè acabin donant vins diferents.

- Com defineixes l’equip?
Actualment l'equip del celler som els propietaris, Martí Vallès i Assumpta Bohigas, juntament amb el sommelier i cap de la bodega, en Marc Mallol, i el responsable dels treballs del camp, en Marc Muñoz. Som un equip molt cohesionat, en el qual és necessària la feina i la mirada de tots i cadascun dels seus membres per arribar a elaborar els vins de qualitat del celler.

- Quins productes cal destacar actualment?
Aquest any hem tret per primera vegada dos vins escumosos amb mètode ancestral, un de garnatxa roja i l'altre de moscat. Són vins que acaben de fer la fermentació a l'ampolla i, per tant, conserven una mica de gas de la mateixa fermentació, però sense haver-hi afegit sucre ni haver fet una segona fermentació.

- Parla’ns una mica de les altres propostes, les quals no podem desconèixer:
Per a fer-ho, desglosso la nostra àmplia gamma en blancs, rosats, negres i dolços.
Vins blancs: el Magenc, vi jove de garnatxa blanca i macabeu; i l’Edith, vi blanc de garnatxa roja, amb 5 mesos de criança en bóta.
Vi rosat: el Vinya del Metge, vi jove de garnatxa roja 100%.
Vins negres: el Guillat, vi jove de carinyena; el Rec de Brau, vi de semicriança de garnatxa negre i samsó o carinyena; i el Bruel, vi negre de criança, amb 12 mesos en bóta de roure francès, amb un cupatge format pels millors vins de l'anyada. I des de fa uns mesos, també tenim un vi molt especial, el Sa Illa, vi de criança llarga de 2 anys en bóta i el mateix temps en ampolla, en aquesta anyada de samsó o carinyena.
Vins dolços: Garnatxa dolça dels Cellers d'en Guilla, la típica garnatxa dolça empordanesa, elaborada 100% de garnatxa roja; i un vi especial de Sol i Serena de Damigiana, envellit durant un mínim de tres anys a l'exterior del Celler, tant sota la calor de l'estiu com les nevades i el fred de l'hivern.

- Per què un client ha de confiar en vosaltres?
Sobretot pels nostres mètodes de treball: els nostres vins han estat guardonats per diversos concursos, tant en l’àmbit de Catalunya com en l’àmbit internacional.

Celler Guilla