El pubillatge a Figueres, una història que es remunta a l’any 1935

El dissabte 5 de maig, durant els actes de la Santa Creu, se celebrarà la proclamació de la Pubilla i l’Hereu i la Pubilleta i l’Hereuet de Figueres per aquest 2018.

“Tot i que el pubillatge actual no té res a veure amb els seus orígens, el que es vol aconseguir és que els joves representin al seu municipi mitjançant la festivitat del seu poble”, comenten des de l’organització. Així, el pròxim 5 de maig a la tarda, l’envelat de la Plaça Catalunya s’engalanarà per a dur a terme l’acte de pubillatge d’enguany. Una cercavila pel centre, amb diverses poblacions de Catalunya convidades, serà el tret de sortida a la nova proclamació i comiat. Clourà l’acte l’alcaldessa Marta Felip.

A Figueres, els orígens del pubillatge es remunten als anys 30, durant la Segona República. L’objectiu era recuperar la figura de la dona catalana i deixar de banda el nom de la “Reina de las Fiestas”. Tanmateix, la Guerra Civil espanyola va provocar que les corresponents proclamacions quedessin suspeses fins a l’any 1961. En aquell any, sobretot a través de la premsa local de l’època, va començar a fer-se ressò de la pubilla de l’Empordà. Així, els organitzadors de les Fires i Festes de la Santa Creu, amb col·laboració amb el Setmanari de l’Alt Empordà, van decidir impulsar el pubillatge empordanès. Fins a l’any 2001 Figueres va tenir representació, amb una posterior interrupció entre els anys 2002 i 2007.

L’any següent, el 2008, es va recuperar la figura de pubilla, dama i hereu, gràcies a persones vinculades al pubillatge de Figueres, el Foment de les Tradicions Catalanes, alguna entitat i el nou consistori municipal. D’aquesta manera, des de llavors i fins a l’actualitat, els màxims responsables i persones que fan, en bona part, possible la celebració d’aquest esdeveniment són Ferran Costa, exalcalde del barri de Vilatenim i exmembre del Foment de les Tradicions Catalanes, i Aurèlia Ramos, delegada del pubillatge de Figueres i exvicepresidenta de Foment de les Tradicions Catalanes.