La XV Fira Medieval de Peralada comprèn un ample ventall d'activitats: Mercat d’artesans, lluita de cavallers, atraccions, campaments i música medievals, per recrear la gesta de Na Mercadera.

Durant el primer cap de setmana de juny, Peralada tornarà 700 anys enrere per transformar el centre històric en un plató únic, a on la fantasia i la història transportin els visitant a l’antic Comtat de Peralada, enguany amb l’increment d’activitats per a tots els públics.

El dissabte, el Centre Cultural Sant Domènec serà l’escenari escollit per a les activitats paral·leles, al matí tindrà lloc la presentació de nous continguts al Museu de la Vila, que fan referència a les Heroïnes de la Crònica de Ramon Muntaner, Na Mercadera i Na Palomera i, a la tarda, una Ruta Literària ‘Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada’ i el Concert Medieval ‘Loindan’Amor’ de l’ensemble Locus Desperatus.

El gruix d’activitats arribarà, però, el diumenge 2 de juny amb el XV Mercat Medieval. El centre històric de la vila es convertirà en un mercat de l'edat mitjana amb la presència de bufons, malabaristes, lluites de cavallers amb la companyia Drakònia, visites guiades, jornada de portes obertes al Museu de la Vila i l’animació musical del grup Sübitus i Nel de l’Ostau. Per als més petits hi haurà atraccions medievals i l’Escola d’Herois i Heroïnes i un taller d’escuts a càrrec de l’entitat DespertaFerro, llegendes amb el Joglar Descalçpassejades amb ponis i una ballada dels gegats locals. El pati del claustre de Sant Domènec acollirà un campament medieval que recrearà el que el Rei Pere el Gran va instal·lar a Peralada, el juny del 1285, amb una exposició d’armes, carpes medievals, atrezzo medieval, amb demostracions i explicacions de l’art de lluita medieval.

Com a clausura del festival, diumenge a la tarda, les companyies Drakònia i Sübitus representaran la gesta i l’entrada a la vila de l’heroïna de Peralada, Na Mercadera, apareguda en un dels capítols de la Crònica de Ramon Muntaner, fill il·lustre de la vila i cronista medieval.

Peralada naMercadera 02