Girona i Figueres acullen la presentació de l'oli nou de l'Empordà

L'oli de la nova collita es presentarà el dissabte 7 de desembre de 10 a 14h a la Plaça Catalunya de Figueres, i a Girona el dissabte 14 de desembre de 10 a 14h a l'exterior del Mercat del Lleó.

Els actes comptaran amb el suport dels col·lectius de Cuina del Vent i Girona Bons Fogons, un tast de gelat d'oli verge extra de Gelats Angelo i un recital d'havaneres amb Neus Mar.

La DOP Oli de l'Empordà farà la presentació de l'oli de la nova collita a Figueres i Girona. En el cas de Figueres serà el dissabte 7 de desembre de 10 a 14h a la Plaça Catalunya, i a Girona serà el dissabte 14 de desembre de 10 a 14h a l'exterior del Mercat del Lleó.

Durant tot el matí s'instal·larà un espai per donar a conèixer l'oli nou de l'Empordà, on també s'hi podrà tastar i adquirir l'oli nou directament dels productors de la DOP. Els productors que integren aquesta denominació són Empordàlia, Masetplana, trull Ylla, Serraferran, Mas Auró i Celler Cooperatiu d'Espolla.

El tast es farà acompanyat amb pa de Tramuntana, que facilita el Gremi de Flequers Artesans de Girona. Els trulls de la DOP, com cada any, faran una donació de cent litres d'oli al Banc dels Aliments, que s'entregaran el dia 14 a la presentació de la collita a Girona.

A més les persones que s'apropin a aquesta iniciativa podran tastar el gelat amb oli d'oliva verge extra de la DOP Oli de l'Empordà que elabora el reconegut mestre gelater artesà Hervé Corvitto, de Gelats Angelo.

Les presentació de l'oli nou comptarà amb l'actuació musical de Neus Mar acompanyada per Emilio Sánchez a la guitarra, que interpretara diferents havaneres del seu repertori.

El col·lectiu gastronòmic Cuina del Vent i Girona Bons Fogons apadrinaran durant aquest acte la nova collita 2019 i per promocionar-la es podrà trobar durant la segona quinzena del mes de desembre als restaurants adherits d'aquests col·lectiu que disposaran d'aquest oli a les seves taules.

L'acte de presentació té el suport dels ajuntaments de Figueres i Girona, el segell Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, i el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

La collita d'enguany

Simon Casanovas, president de la DOP Oli de l'Empordà, preveu una collita per sota del que seria normal, d'entre un 10 a 15% inferior, i al voltant dels 500.000 kilos. Des del punt de vista organolèptic, s'espera un oli una mica més verd de l'habitual, però de molt bona qualitat.

La DOP Empordà

L'oli d'oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora a partir d'oliveres inscrites en el registre corresponent de les varietats autòctones Argudell, Corivell, Llei de Cadaqués i la varietat tradicional Arbequina. Es considera com a varietats principals la varietat Argudell, que aporta la personalitat sensorial, i que hi és present en un percentatge mínim d'oli del 51% de la composició varietal.

Són olis que en boca presenten un sabor amarg de tipus mitjà, amb aromes que normalment recorden l'herba acabada de tallar i les nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d'ametlla.

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).