La Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla tindrà lloc del 18 al 20 de gener

Carles Lagresa, alcalde d'Espolla, ens explica les activitats que han preparat per a aquesta 23a edició.

QUÈ HEU PREPARAT AQUEST ANY PER LA FIRA DE L’OLI I L’OLIVERA?
Tot i que el dia de la fira és diumenge, el divendres a la tarda ja s’iniciarà la programació amb la presentació del llibre de José Luís Batrolomé “L'arbre evitern”, un elogi a l’olivera empordanesa. El dissabte es farà una xerrada sobre les estratègies de cultiu i maneig agronòmic per a l’obtenció d’olis d’alta qualitat, a càrrec de Juan Francisco Hermoso. A més de parlar del sector oleícola i dels models de producció, també es destacaran els beneficis en salut i ambientals. Aquesta xerrada acabarà amb un tast d’olis per veure les característiques de les varietats locals d’Argudell i Curivell. També durant dissabte al matí tindrà lloc el taller de la Cristina Viñas i Selena Pijoan, que faran cuina revolucionària amb plantes silvestres. El diumenge sí que hi ha la fira pròpiament. El recorregut de la fira serà el mateix de cada any, amb unes 90 parades d’oli, olivada, olives, però també d’artesania, des de bisuteria, fruites, formatges, embotits, etc.

DURANT TOT EL DIUMENGE, A PART DE PARADES, HI HAURÀ ALTRES ACTIVITATS?
Sí, tindrem la processó de Sant Sebastià amb els Grallers d’Espolla, i com cada any, els Castellers de Figueres aixecaran construccions i també es farà el concurs de llançament de pinyol d’oliva, que arriba a la vintena edició. De bon matí hi ha organitzada una caminada d’unes 5 hores per a conèixer dòlmens i preromànic de l’Albera. Durant tot el dia es farà el concurs d’Instagram i hi haurà música en viu.I a la tarda tindrem el ball de l’oli, que és de comiat, i el ball de festa major amb el grup Sharazan.

ALGUNA NOVETAT?
Sí, hi ha tast de vins del Celler Cooperatiu d’Espolla. També hem preparat un Photocall “Oli en un llum”. Es tracta que el públic interactuï amb les imatges que es projecten i es facin fotos i vídeos amb els mòbils. Així les podran compartir a les xarxes socials amb l’etiqueta #firaoliespolla2019

I PER LA MAINADA?
Com cada any hi haurà els inflables, però aquest any també hem preparat una gimcana on hauran de buscar paraules relacionades amb l’oli i l’olivera.

FEU DIFUSIÓ DE LA FIRA FORA DE LA COMARCA?
Sí, a la Catalunya Nord. Molts francesos venen a la fira, tot i que alguns ja truquen dies abans preguntant quan serà. I d'altra banda, com a firaires tenim 3 o 4 parades d'origen francès. S'ha de dir que tenim sort, també, d'aquest públic.


Pots veure la programació AQUÍ