Lluís M. Martínez

El 31 de març tindrà lloc l'elecció de la nova Junta de la Unió Esportiva Figueres. Lluís M.Martínez ( Luismi ) encapçala la candidatura "Nous Temps per a la Unió".

Per què et presentes com a candidat a les eleccions de la Unió Esportiva Figueres?
Quan veus que hi ha una entitat que t'estimes i t'aprecies, de la que hi has participat, i en un moment determinat estàs convençut que les coses es poden fer d'una altra manera, si a més tens al voltant gent que també s'estimen l'entitat, i tenen o han tingut relació amb el club, que són gent amb una gran transversalitat professional, social i ideològica, i tots coincideixen, o et quedes a casa i vas al futbol diumenge a veure què passa, o bé fas una llista i et presentes. I quan aquesta gent diu que vas de número 1, doncs endavant. En tot cas, estem contents perquè el fet que hi hagi eleccions és bo pel club i és bo per la ciutat. Recordem que són les segones de la història del club. Necessitem que a Figueres, a l'Empordà i a la UE Figueres hi passin coses.

Com va el centenari?
Hi ha un dossier de 47 pàgines que explica que es farien uns actes que, en un 80%, no s'han fet. Per exemple, no s'ha fet el concert del soci, ni l'àlbum de cromos, ni la festa popular amb Banana Beach. L'exposició del centenari ha durat un mes en lloc de quatre, i en un espai diferent, no s'ha fet cap tertúlia, ni venen els jugadors dels equips que van anunciar per jugar el partit de veterans. Un altre exemple és el partit inaugural del centenari, un amistós contra el Girona, on a la mitja part es va fer un sorteig d'una camiseta signada pels jugadors del Girona. És com si a un soci de l'Espanyol, en el centenari del club, li toqués una camiseta del Barça signada. No té cap sentit. S'hauria d'haver fet un programa de tot l'any, repartit a tot arreu, posant la bandera de la UE Figueres al balcó de l'Ajuntament, i banderoles per tota la ciutat. S'ha perdut una gran oportunitat de reivindicar la Unió l'any del centenari.

Quines són les prioritats de la vostra candidatura?
Et faré jo la pregunta. Perquè hi ha socis que tenen carnet, amb el seu nom, número i pagant una quota, que no podran votar a les eleccions? El Front Unió, la penya que anima el club, ha participat els darrers anys amb un carnet que posa Front Unió, pagant una quota especial i acordada, votant a les assemblees. A aquest col·lectiu el club els hi ha negat el vot. Un dels seus socis ha presentat les al·legacions. Actualment està amb un recurs a la Federació Catalana de Futbol, en el comitè d'apel·lacions per tal que es confirmi. Es pot produir la paradoxa que els socis del Front Unió que a l'última assemblea van votar a favor de l'actual president, i ara no puguin.

Però també ens preguntem perquè els pares que tenen el carnet de soci col·laborador no poden votar? Perquè els patrocinadors amb carnet de col·laborador no poden votar? Nosaltres creiem que cal democratitzar el club, o aclarir aquesta situació. Totes les persones que tenen una relació econòmica amb el club haurien de tenir el dret a votar.

També hem de tancar antigues ferides de la història recent de la UE Figueres. No volem que la gent visqui d'esquena a la Unió.

I en l'àmbit esportiu?
No ens agrada que al mes de juny es prometi un equip que jugués al playoff en dos anys, i malauradament estem lluitant per no baixar a primera catalana. Estem al costat de l'equip, tenen el màxim respecte i suport. Però és obvi que les coses es poden fer d'una altra manera.

En tot cas, el Club ha de ser una eina integradora. El veritable potencial de l'UE Figueres no és el primer equip, és la seva base social, els més de 200 nens que juguen en els equips de futbol formatius. Volem formar persones que juguen a futbol i futbolistes que són persones. I això requereix molta dedicació.

A escala social hi ha l'equip de futbol adaptat, i també s'està treballant a poder constituir l'equip femení.
I és perfecte. Però, pel que fa al futbol adaptat, no volem que sigui un equip de gent que juga en una lliga de futbol adaptat amb la camiseta del Figueres. Nosaltres proposem que sigui un equip més de la UE Figueres, i per això presentem un directiu específic, l'Eloi Bordas, que a més estudia teràpia ocupacional. Aquest noi s'ha guanyat el títol de president. Quan va néixer, el seu bressol era la Unió. Ha treballat pel club gratuïtament en varietat de funcions, des de xarxes socials fins a portar material en els desplaçaments. Ell és el reflex de què és el Nous Temps per a la Unió.

I d'altra banda, és molt fàcil dir que tindrem un equip de futbol femení. Ja s'havia fet amb una campanya així anteriorment. Però no va donar resultat. I no es pot destruir altres equips per fer el nostre. A l'Empordà no hi ha tantes nenes i noies que juguin a futbol, és de sentit comú que faràs mal a altres equips. S'ha de parlar d'un projecte planificat.

Quin termini us proposeu per assolir les propostes que presentareu?
El nostre projecte comença l'1 d'abril i no es marca objectius finalistes inassumibles ni promeses que no es puguin complir, com la que va fer l'actual president al mes de juny pel primer equip. Hem de treballar de forma realista sense renunciar a l'ambició esportiva que es mereix la ciutat i la comarca.

Qui configura la llista de la teva candidatura?
Les eleccions de la Unió Esportiva Figueres no van de Luismi contra Bardalet. Es tracta de triar entre dos models de club. Per part nostre hi ha el model econòmic, social i esportiu, i cada àmbit té la seva gent. En Pere Cantenys té experiència com a jugador, ha sigut pare de jugador, té carnet d'entrenador i ha sigut director tècnic i esportiu de clubs com el Llançà i el Navata. Aposta pel futbol formatiu i ja té una proposta relativament exitosa per poder implantar. També tindria molt sentit que el responsable de comunicació fos un exjugador de UE Figueres, estudiant de periodisme, com Gerard Fageda. També presentem a Miquel Aimar, que treballa en drets d'imatge de clubs de futbol, o en Pau Capel, que treballa en un conegut bufet a Barcelona, com a responsable de riscos i control pressupostari.

Sembla que presenteu una candidatura molt formada.
Ser un club humil no vol dir que no vulguis aspirar a tenir la millor gent.