Tradició amb aires nous en l’única Passió celebrada en un paratge natural

Parlem amb Ernest Ollero, director d’Acting, escola d’arts escèniques de Figueres i encarregat de la direcció de la històrica Passió de Sant Climent Sescebes.

- Que representa la Passió en el municipi?
Sens dubte, és una festa intergeneracional, que va passant d’avis a néts, com demostra el fet de celebrar, enguany, la 42a edició. És fantàstic treballar i fer possible aquest espectacle costumista dins la cultura catalana, el qual no s’ha de perdre mai. Gairebé el 80% dels participants o col·laboradors són santclimentencs i santclimentenques o tenen una vinculació directe amb el municipi. Per tant, és una gran satisfacció que tanta gent del poble, de totes les edats, remi conjuntament de forma altruista.

- Quines són les dates que cal tenir presents?
L’espectacle tindrà lloc el diumenge 14, el divendres 19 i el diumenge 21. En els tres casos, està programat per a les 18 hores, amb una durada d’unes dues hores aproximadament. Amb el canvi d’hora ja establert, hem cregut que era una bona franja horària per captar tot tipus de públic, sobretot famílies. El lloc, l’Horta d’en Cusí, també hi ajuda molt: la Passió de Sant Climent és l’única que se celebra a l’aire lliure dins d’un paratge natural. Pel que fa a l’entrada, el primer dia hi haurà taquilla inversa, per tal que el públic valori l’esforç i dedicació dels participants. Els altres dos dies tindrem taquilla convencional, amb descomptes per a infants i grups.

- Quines novetats destacaries, en aquesta 42a edició?
D’una banda, algunes escenes, com l’anunciació del principi, per exemple. També aspectes del llenguatge: malgrat la temàtica religiosa que pertoca per la història, s’ha buscat un lectura contemporània i un llenguatge més atractiu, amb l’objectiu de consolidar i, alhora, buscar nous públics. Els més joves ja s’interessen i veuen la Passió com una mena d’obra de teatre, amb conflictes personals, quotidians i la més que coneguda lluita entre el bé i el mal o entre la veritat i la mentida. Així, es podran percebre significatives modificacions en els textos de Jesús, dels apòstols, de Maria Magdalena... En definitiva, serem fidels al missatge però el vehicularem.