Quim Cruset, Gerent de MCS Marina d’Empuriabrava

La Marina d’Empuriabrava és una ciutat de vacances que compta amb una xarxa de 23km de canals navegables i aeroclub i està considerada la Marina residencial més gran del món. 

El seu més gran atractiu són els seus 5.000 amarradors dels quals 700 estan destinats a visitants amb embarcacions de fins a 26 metres d’eslora. La major part de les cases tenen accés privat als canals i els propietaris poden amarrar la seva embarcació al peu de les seves residencies.

Tanmateix la Marina d’Empuriabrava disposa d’un port de gran capacitat, equipat al més alt nivell i dotat de tot el que es pugui necessitar a la seva arribada ja sia amb embarcació, amb automòbil o...amb el seu avió! Cases i embarcacions de lloguer, empreses nàutiques, bancs, serveis metges,de correus, aeròdrom, hipermercats, botigues, pubs, discoteques, restaurants, club social, gimnàs i tot el que pugui proporcionar-li una estada agradable durant les seves vacances a la Marina.

Quim Cruset és el gerent de MCS Marina d’Empuriabrava, i a ell ens adrecem perquè ens expliqui amb més detall.

Qué és Marina d’Empuriabrava?
Com ja has dit abans, la Marina d’Empuriabrava és una de les Marines Interiors més grans d’Europa, sinó la més gran. Hi ha 43 Km . de murs que ve a ser aprox 23 Km de canals amb tot els seus ports Interiors i més de 4800 amarradors amb totes les seves singularitats.I, per descomptat, un dels motors de la nostra comarca, Empuriabrava sense els seus Canals no ens la podríem imaginar.

Quan i com es va crear la Marina?
Varen ésser tres empresaris que juntament amb el Marqués de Sant Mori varen iniciar el projecte de la Marina a inicis dels anys seixanta.

Quins serveis ofereix?
Si parlem del sector nàutic, podem dir que “ tots”.Hem de teni en compte que la majoria d’empreses d’aquest sector estan situades a Empuriabrava, i que és el segon mercat més gran després de les Illes Balears i cal tenir en compte que es fa la Firal del Vaixell Usat més gran de tota Espanya.

Organitzen activitats al llarg de l’any?
Efectivament, podem citar la ja esmentada Fira del Vaixell com a màxim exponent però també fem al llarg de l’any altres esdeveniments i activitats de rem, natació , triatlons, etc...

Una entitat d’aquest volum deu ser com un petit poble. Com ho organitzen?
De fet, més que un petit poble, més aviat és un gran poble... Pensa que un dia d’estiu surten per la bocana de la Marina d’Empuriabrava més d’un miler d’embarcacions. L’any passat vàrem arribar a comptar 1600 embarcacions sortint i entrant en un sol dia..

Quins problemes presenta el manteniment de tants km de canals, amarradors i empreses?
Aquí es on tenim el problema. La nostra lluita es ferotge per poder complir amb el pressupost de manteniment i conservació de la Marina. Els usuaris dels amarradors no compleixen amb els pagaments de les taxes de manteniment i això ens comporta grans problemes econòmics i sobre tot d’inversions i millores. Sortosament, hem fet un pas endavant, i avui, podem complir amb totes les tasques de manteniment, personal etc. Però estem mancats a l’hora de les inversions i les millores ... s’ha de pensar que el deute dels usuaris és de més de 2.500.000 € envers a la comunitat d’usuaris, i el dèficit que tenim històric, amb la Concessionària Port d’Empuriabrava, que després de nou anys encara seguim igual.

Quins són els plans de futur per a la Marina?
El pla número 1, sens dubte és el cobrament de les quotes, ja que sense això no ens podem plantejar gaires coses. Estem fent moltes accions per poder assolir aquest objectiu i, de fet, aquests darrers dos anys ja hi ha hagut canvis considerables. Les nàutiques, i sobre tot les immobiliàries, són s gran ajuda A partir d’aquí l’objectiu nº 1 és la reparació del dic de ponent de la bocana d’Empuriabrava.

Qué necessiten per fer ho realitat?
Necessitem que la gent s’impliqui encara molt més. Pensa que la CUMIE amb el seu president al capdavant, el senyor Narcís Ferrer, prepara una assemblea anual que enguany tindrà lloc el 2 de novembre, amb traducció simultània en tots els idiomes, per poder explicar i fer arribar les necessitats de la nostra marina a tots els usuaris , propietaris etc., i la veritat, en tots aquests esforços hi participa poca gent i això també és un tema que ens agradaria molt millorar. Tot això serà més fàcil i factible si els usuaris compleixen amb les seves obligacions de pagament. Ens acomiadem del senyor Cruset, desitjant-li que es facin realitat els seus anhels, i agraint-li la seva atenció amb la nostra revista per poder donar a conèixer la Marina d’Empuriabrava.

Redacció, J.M.O.