Maribel Aldehuelo: 'A casa i a la feina, les dones sempre volem donar el 100%'

Maribel Aldehuelo, administradora de l’empresa d’equipament Mobiltac de Vilafant, ofereix les seves impressions com a dona empresària.

Defineix breument la teva tasca empresarial:
Mobiltac és una empresa familiar amb 18 treballadors, motiu pel qual, al meu home i a mi, ens toca fer una mica de tot. Personalment, m’ocupo més de les tasques d’administració, mentre que ell s’ocupa més de la producció.

Com descrius un dels temes de moda actuals: la conciliació familiar?
Tenim tres filles, de 5, 8 i 10 anys. Per tant, no és fàcil, ja que cadascuna d’elles fa activitats extraescolars diferents, a més dels deures, entre la resta de coses que cal tenir presents. Els dies de lliure elecció a l’escola i l’horari de matins del mes de juny són una gran dificultat. En aquests moments, en què no hi ha la possibilitat del casal, cal recórrer als avis, perquè no podem deixar la feina. Tanmateix, sap greu pels avis: es necessita molta energia per cuidar tres nenes.

Té facilitat la dona per ser empresària actualment?
Crec en la igualtat de capacitats per ser-ho, si bé encara les dones tendim a carregar-nos a sobre molta més quantitat de tasques domèstiques que els homes. Vivim més estressades, bàsicament perquè volem donar el 100% en els dos àmbits, el familiar i el laboral. Per això sempre tenim 1000 coses al cap.

Creus que el rol de cada membre de la parella ha canviat en els últims anys?
Sí, sens dubte. Ara, l’home, quan torna de la feina, sap que ha de dur a terme altres tasques; abans, en canvi, quan marxava de casa, ja havia acabat els seus deures domèstics. Si no fos així, crec que jo no abastaria tota la feina de casa i tot el que comporten els fills. Penso en la meva mare i m’adono que va tenir un camí molt més complicat que jo, ja que treballava moltes hores i, quan arribava a casa, se n’havia d’ocupar de tot. En tenia sort dels avis, que sempre estaven disposats a ajudar.