Esther Carilla

Parlem amb Esther Carilla, responsable d’Almacenes Sánchez de Figueres, empresa tèxtil i de la llar, des de fa 30 anys a Figueres. En els últims temps, s’han reinventat, oferint molt més mobiliari, “per no estancar-se i per adaptar-se a les noves mentalitats de la societat”.

- Defineix breument el teu dia a dia, en referència a les teves tasques laborals:
D’alguna manera, toco tots els temes de la botiga. Intento que tot estigui controlat, que les dependentes estiguin còmodes, que la feina estigui ben organitzada, la modista, l’instal·lador... He de dir que, per sort, amb l’equip que tinc, tot és molt més fàcil.

- Com descrius, actualment, un dels temes de moda: la conciliació familiar?
No és fàcil, i encara menys quan treballes en una empresa que és teva. Si bé treballar amb el teu home fa que no manqui mai comunicació familiar, personalment, he de dir que estic unes 12 hores fora de casa, amb mol- tes responsabilitats, i són aquestes responsabilitats les que fan que la conciliació no sigui fàcil. Per tant, tot i treballar en una empresa familiar, els avantatges laborals són ben pocs.

- Té facilitat la dona per ser empresària actualment?
Això és molt relatiu. Cadascú és diferent i cada feina també. Però a grans trets, he de dir que avui dia, si no tens un molt bon fons, és molt difícil muntar un negoci.

- Creus que el rol de cada membre de la parella ha can- viat en els últims anys?
Ha canviat moltíssim. Sense anar més lluny, ho noto amb els meus pares. I me n’alegro que s’hagi avançat en aquest aspecte, tot i que com deia a dalt, tot és relatiu, també amb com és cadascú i com s’organitza el dia a dia a casa amb la parella. Hi ha de tot, però sí que el paradigma en general penso que ha canviat.