Festa Major i potent diada en memòria de l’1-O a Garrigàs

Enmig del cap de setmana de Festa Major, el municipi de Garrigàs té programada una diada commemorativa, el dissabte 29, anomenada La Força d’un Poble.

“La Festa Major d’aquest any quedarà una mica diluïda, però és imprescindible dur a terme una jornada de reivindicació i denúncia”, diu Pilar Bosch, l’alcaldessa. “Cal que aquest últim dissabte de mes sigui una diada efectiva, volem representar tota la comarca amb civisme i pacifisme”. Garrigàs va ser el primer municipi de l’Alt Empordà on la Guàrdia Civil va intervenir el passat 1 d’octubre.

La diada, titulada La Força d’un Poble, ha estat organitzada per La Taula Empordanesa per la Memòria de l’1 d’Octubre, organització constituïda a finals de maig amb l’objectiu de convocar una diada commemorativa del Referèndum del 2017. Són membres de La Taula: l’Ajuntament de Garrigàs, l’Associació Balcó de l’Empordà de Garrigàs, Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Comitès de Defensa de la República i La Forja Alt Empordà.

Una seixantena de grups i artistes de la comarca i d’arreu ja han confirmat assistència per a formar part de l’ampli programa del dissabte 29, amb activitats de tot tipus, però sobretot d’aquelles que representen la cultura popular mitjançant poesia, concerts, castellers i sardanes, entre altres. Tot plegat durarà des de les 10 del matí fins ben entrada la matinada i tindrà lloc en quatre espais municipals ben condicionats. “Amb totes les col·laboracions confirmades, podrem reconèixer a veïns i col·lectius que van defensar els col·legis electorals amb valor i coratge, com van ser, per exemple, bombers, pagesos, ADF, mestres i personal de l’administració”, comenta la batllessa.

Els altres dos dies, el divendres i el diumenge, mantindran els actes propis de festa major. Quant al divendres, jocs com l’estirada de corda, partit de futbol sala, el pregó i el tradicional concurs de truites, amb amanida i postres. Pel que fa al diumenge, combinació de missa solemne, sardanes i ball de fi de festa.