Elvira Duch, presidenta de l'associació Els Xiprers

La Festa de Sant Ferriol es fa coincidir amb la Fira de la Poma, un producte amb molta història al municipi. Imprescindible estudiar-se bé el programa, amb innumerables propostes de tot tipus.

Les persones que formen l’Associació Els Xiprers són les màximes responsables de la Fira, la qual s’emmarca també dins els actes referents a la Festa de Sant Ferriol. Tot plegat, per presentar un intens diumenge en el qual els amants de les fires i, en especial, de les tradicions i dels productes de la terra tenen una cita a Vilabertran.

“Tenim previst que es faran unes 3.000 pomes. I això només és possible gràcies a totes aquelles persones que s’impliquen any rere any; solem ser 50 voluntaris, que col·laboren de diverses formes, totes necessàries per seguir fent créixer i consolidant la Fira”, afirmen des de l’Associació. En referència al programa: “Presenta pocs canvis, ja que funciona i té bona resposta”. Antigament, era tradició venir a Vilabertran per la festa, tant la d’agost com la de setembre, per menjar les autèntiques pomes de relleno. Mantenir, d’alguna manera, aquesta tradició, és el principal objectiu de l’Associació.

Les principals novetats d’enguany es concentren en les exposicions. D’una banda, n’hi ha de consolidades i de caire local. D’altra banda, dues d’exclusives per aquest diumenge: l’exposició “Girones”, tot un seguit d’espectaculars imatges aèries sobre paisatges gironins; i l’exposició sobre el mosquit tigre, molt útil i anomenada “Un veí que ens incomoda”. Ambdues seran al primer pis de l’edifici Serveis, paral·leles a totes les altres que hi haurà a la Canònica de Santa Maria i a l’Hort del Prior.

Des de l’Associació també volen posar rellevància en les xerrades, com per exemple amb la que es parlarà sobre els productes de les abelles, “atès que entre el públic que ens visita hi ha molts amants de la mel”. També destaquen la xerrada sobre el cultiu i la cura dels bonsais. En referència als més joves, podran gaudir de les seves atraccions, de jocs tradicionals i tallers, a càrrec de l’AMPA, i d’espectacle amb Fefe & Cia.

Vilabertran Sant Ferriol 2019