Mònica Quintana

Del 27 al 29 d’octubre, Portbou acull tot un seguit d’actes titulats La Frontera Salvatge, per commemorar els 80 anys de la Retirada.

Aproximacions benjaminianes a través de la quarta Escola d’Estiu, que enguany porta com a títol “La frontera salvaje”, títol pres del llibre de Fernando Hernández Sánchez, que es presentarà durant el seminari. Fa vuit dècades que, de les 500.000 persones que van abandonar l’Espanya Republicana després de la Guerra Civil, 300.000 van exiliar-se travessant les muntanyes dels Pirineus per Portbou. L’èxode en qüestió va portar el pensador Walter Benjamin a suïcidar-se a Portbou, un cop va saber que seria repatriat.

Les conferències que formen el programa es duran a terme al Centre Cívic Ca l’Herrero, mentre que l’exposició serà a la Sala de Duanes de l’Estació Internacional de Portbou. Els actes commemoratius durant el diumenge seran a la Casa Walter Benjamin, a la Sala La Congesta i al Cementiri de Portbou.

L’edició d’enguany, com a novetat, afegeix un acord amb els artistes residents a la fàbrica de creació La Escocesa de Barcelona, on es treballa l’artista com a rellevant activador crític de la història. Les seves obres seran les que ompliran l’exposició a l’Estació, anomenada “Paisatges desitjats”. A més, gràcies també a l’acord amb el festival de fotografia Fotolimo, es durà a terme un debat sobre Walter Benjamin i la fotografia.

“La meva opinió és que ens trobem davant d’un festival d’un interès molt elevat, així com la seva originalitat: es troben la filosofia, les arts visuals, la fotografia i el teatre i s’agafen de la mà a Portbou”, comenta la regidora de Cultura, la Mònica Quintana. “Seran tres dies d’intensa activitat cultural, val la pena venir-hi per captar-ne l’essència. Només de llegir el programa es pot observar la qualitat i el potencial d' aquest Festival”.