Agustí Ayats

El portaveu de SOM Empuriabrava i Castelló critica la ineficàcia del Govern municipal d'ERC i la CUP, i denuncia que no hagi posat en marxa la supressió de la zona blava i la reducció dels sous dels polítics municipals per pal·liar la crisi de la Covid.

Com veus el municipi un any després de les eleccions?

Adormit! El nostre és un municipi excepcional. No és retòrica. El municipi de Castelló d’Empúries és un conjunt virtuós format pel Centre Històric, Empuriabrava, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, els Cortals, la zona Industrial d’El Pla, etc,. Tenim un potencial enorme, però mal gestionat. Un any després, alguns encara dormen.

Al seu dia, vas qualificar el programa de govern d’ERC i la CUP de molt deficient. Creus que tenen ara les coses més clares?

Efectivament! ERC i la CUP varen presentar un document que no es pot considerar un programa de govern. Perquè en un programa de govern s’hi ha de detallar les inversions que es volen portar a terme, les reformes estructurals que es volen aplicar i moltes coses més. Aquell document només era un esquema de principis bàsics. Deficient! Les idees només les tenen clares quan es tracta de dividir la població entre bons i dolents. Són uns artistes aplicant les seves ideologies sectàries.

Com gestiona el Govern municipal la crisi de la Covid-19 i el paquet de mesures que també va aprovar la vostra formació?

La crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19 ha posat al descobert totes les vergonyes del Govern municipal -que són moltes-. Un Govern que no sap o no vol col·laborar. I que per no saber, tampoc sap organitzar-se. Aquest és un dèficit que venim posant de manifest des de la seva constitució. Un exemple ben gràfic: els regidors de barri, tal i com estan organitzats no serveixen per res.

Però més concretament, en la gestió de la crisi de la Covid ha anat sempre a remolc. A remolc del que feien els altres municipis, a remolc del que la pressió empresarial els hi exigeix, a remolc del que dicten els seus respectius partits des dels òrgans de direcció supra-municipals. En definitiva a remolc, sense rumb propi. Miri, el 15 de març, el nostre partit va presentar per registre d’entrades un paquet de mesures urgents per pal·liar la crisi derivada de la Covid. Doncs fixis que aquestes mesures són les que s’han acabat aprovant dos mesos després per tots els partits, el que li deia ... a remolc.

Recentment, SOM Empuriabrava i Castelló va proposar una rebaixa d’un 20% dels sous públics per ajudar a fer front a aquesta crisi. Per què no es va aprovar?

Vull precisar que la rebaixa només la proposem pels polítics, tant del Govern com de l’oposició. En paraules de l’alcalde, que es poden revisar visualitzant les gravacions del ple municipal corresponent, el motiu principal va ser que no el vàrem trucar per negociar els detalls concrets de la seva aplicació. Doncs bé! en el proper ple sabrem si el que va dir l’alcalde és veritat, perquè tornarem a presentar la proposta de resolució en el mateix sentit. Aquesta vegada no només l’hi farem arribar i li farem un missatge. Aquesta vegada el trucarem per acordar els detalls concrets de la seva aplicació.

Fa mesos que denuncies manca de transparència en l’actual Govern municipal. Podries posar-nos alguns exemples?

I tant! El més preocupant és que avui, en ple segle XXI, en plena era de la informàtica, els regidors encara ens hem de desplaçar fins l’Ajuntament per consultar els diferents expedients. Els regidors de l’oposició hem d’anar presencialment a rendir vassallatge per poder conèixer el contingut dels expedients. Els quals ens són entregats pocs dies -2 o 3- abans del Ple. Quina transparència és aquesta?

Què ha passat amb la promesa de l’alcalde de suprimir el pagament de les zones blaves aquest estiu?

Que ens ha enganyat a tots! La majoria que li proporciona el pacte sumís amb la CUP l’hi ha accentuat el seu perfil de cacic. Va jurar i perjurar que aquest estiu no hi hauria zona blava, que no la pagaria ningú. Però no va saber arribar a un acord amb l’empresa concessionària i tot es va trencar. Tenim previst explicar detalladament el que ha passat. Però a dia d’avui les coses són ben clares: Tothom ha de pagar la zona blava. I els veïns del poble l’haurem de pagar dues vegades, o tres, tot dependrà de com acabi el contenciós amb l’empresa concessionària. Pagarem molt cara l’actitud “xulesca i prepotent” de l’alcalde.

Tens fama de ser un líder de l’oposició implacable. Estàs content de la feina que esteu fent a l’Ajuntament?

Fer oposició és un deure. És necessari perquè la democràcia sigui plena. No em considero un líder implacable. Vull recordar que hem arribat a acords amb l’alcalde. Acords molt importants. Un exemple: en temes de seguretat hem estat al seu costat lleialment. Ara falta que compleixi la seva part i proposi un cap de policia a l’alçada de les necessitats del municipi. No ens podem equivocar. No ens podem permetre més clientelisme. Un altre: Mobilitat: vull recordar que vam arribar a un acord importantíssim en l’àmbit de la mobilitat i la vialitat a tot el municipi. Estic esperant -tal i com vàrem quedar- que em cridi per posar-nos a treballar. Vull recordar que en aquest acord hi havia un delegació de competències que han de ser compartides entre el Govern i SOM Empuriabrava i Castelló. Espero i desitjo que l’alcalde sigui un home de paraula. Estic content de la feina feta i de l’equip de SOM Empuriabrava i Castelló. Som persones compromeses que dediquem moltes hores a trepitjar carrer i fer propostes.