Elsa Rodríguez

Els focs artificials i altres espectacles musicals s'han suspès per la crisi de la Covid. La regidora Elsa Rodríguez adverteix que per assistir a les havaneres serà necessari inscriure's prèviament a l'Ajuntament a través d'una trucada de telèfon.

Quines novetats hi ha aquest any a les Festes del Port? S'ha suspès alguna activitat?

Davant la incertesa del que podrà desembocar en un futur aquesta situació, és important prevenir situacions que puguin facilitar el contagi. La decisió presa per part de la Confraria de suspendre els actes, excepte la missa, s'ajusta a les decisions i criteris de responsabilitat del propi Ajuntament i des de l'àrea de Festes ens hem de reinventar i hem volgut aportar un microformat més festiu, amb la contractació, cita prèvia, de les havaneres. Per això, hem pres la decisió de suspendre la celebració dels Focs Artificials i dels espectacles musicals programats a la nit de divendres i dissabte, per “compromís amb el poble i per responsabilitat”. No hem d'obviar, que l'espectacle pirotècnic és un dels actes més esperats cada any per milers de persones, que s'alberguen en primera línia de platja per a contemplar un acte de tal magnitud.

Esperem que per la festa de la vila, el mes vinent d'agost, puguem gaudir d'una festa per tota la població, tant per joves i no tan joves, tot dependrà de la situació i evolució de la pandèmia, sempre seguint amb el criteri de precaució evitant grans concentracions.

Enguany, hem apostat per una celebració molt reduïda (en la qual puguin complir-se totes i cadascuna de les mesures de seguretat). Una de les diferències, és que la festa, a diferència d'altres anys, es concentrarà únicament en un dia, mentre que anys enrere hi havia diversos dies de celebració. Tots els actes es realitzaran el dia 16 de juliol: Al matí a les 11:00 h., a la pineda del port es realitzarà la missa en honor a la verge, i aquesta estarà harmonitzada per Frederik Strand. I a la tarda, a partir de les 20:00 h., en el Pàrquing de la Gola podrà gaudir-se de les havaneres “Som de l'Havana” i “Havnamé”.

Les persones que vulguin anar a veure les Havaneres, hauran d'inscriure's prèviament a l'Ajuntament, a través d'una trucada de telèfon. Així mateix, tal com pot contemplar-se en el cartell, hauran de portar mascareta obligatòria, mantenir la distància de seguretat i podran trobar punts de gel hidroalcohòlic.

Seguint les mesures recomanades arrel de la Covid-19, doncs aquest any les entitats i les associacions col·laboradores no participaran de fet, hem hagut de fer una adaptació de la Festa a una microfesta del Carme.

Espereu que hi hagi molta afluència de gent?

Sí que és cert que la cancel·lació dels festivals aquest estiu afecta de manera transversal al públic i als municipis que els acullen... La veritat, que no és una cosa fàcil , ja que molts de nosaltres pensem que la festa, per petita que sigui, posseeix un so molt característics dels municipis, de la cultura i per tant de la identitat cultural del mateix poble.

Per tot això, insto a tots i a cadascun dels ciutadans a una comprensió, davant aquest acord col·lectiu de voler preservar abans de res la salut pública dels nostres veïns de Llançà enfront de la pandèmia.

Per i amb l'ajuda de tots hem d'aconseguir que les properes festes siguin les més brillants.

Quines mesures de prevenció es prendran per la Covid?

L'Ajuntament de Llançà i les entitats organitzadores hem hagut d'adaptar la programació a la realitat i sobretot a les mesures de seguretat vigents. Per aquest principal motiu, la celebració de la festa del Carme, tindrà un format més reduït, amb limitacions d'aforament, compliment de la distància de seguretat i amb un seguit de mesures per a evitar possibles rebrots de la Covid-19.