Núria Escarpanter

Coneixem, a través de la Núria Escarpanter, com s’està vivint aquesta temporada d’estiu tan atípica a Llançà. Des del consistori, a través d’un BAN signat per l’alcalde Guisset, s’han cancel·lat els actes festius i culturals d’almenys fins a mitjans d’agost.

- Com estan responent, en general, els llançanencs davant les restriccions imposades i suggerides pel consistori?

Una vegada més, em reafirmo i dic que estic molt orgullosa de tots ells i elles. El que estem vivint amb la pandèmia és quelcom que ens ha superat a tots i, per tant, totes les restriccions, algunes imposades i algunes suggerides pel consistori, han estat prou ben rebudes. Soc planament conscient de la dificultat de tot plegat i que aquesta situació ens causarà uns danys irreparables, sobretot en el sentit econòmic. La temporada s’està intentant salvar, però la repercussió general hi serà. Des del meu punt de vista, les restriccions aplicades han estat molt coherents i la gent de Llançà se les ha agafat molt bé i, repeteixo, estic orgullosa del seu comportament.

- Quines reaccions hi ha hagut davant el BAN d’alcaldia amb el qual s’anuncia que es cancel•len els actes culturals i turístics?

En el mateix sentit que la pregunta anterior, també m’ha sorprès gratament, en general, la reacció percebuda. En el moment en què l’alcalde decideix signar aquest BAN, únicament ho fa amb la intenció de preservar i protegir els llançanencs i llançanenques i totes les persones que ens visiten a l’estiu, bàsicament en matèria de salut. Hem de recordar que a Llançà, unes setmanes enrere, estàvem en un molt alt risc, en referència als casos positius i possibles infectats que anaven sorgint. La publicació del BAN, doncs, anava en aquesta línia, així que la gent ho ha acceptat, si bé ens sap greu perquè tant les àrees de cultura com de turisme i tot el personal tècnic ha treballat molt per preparar una bona temporada. Però la salut és el primer. Ara com ara [a dia 10 d’agost], el risc ja és baix, amb una tendència a la baixa, la qual si segueix així, el BAN es podria aixecar aviat.

- No obstant això, com està vivint o sobrevivint el sector del turisme aquests dies o setmanes d’estiu?

Comptem amb restauradors i comerciants que sempre han treballat de valent, inclús ara, que estan intentant fer que aquesta temporada turística es pugui, entre cometes, salvar. Puc assegurar que estan donant el màxim de si mateixos, tot respectant les mesures higièniques perquè clients i turistes se sentin còmodes, si bé soc conscient, també, que tot plegat s’està portant a terme amb moltes dificultats.

Els danys seran irreparables, sobretot en referència als dies perduts que ja no es poden recuperar. Tanmateix, malgrat el context actual, som uns afortunats de poder seguir comptant, a Llançà, amb uns turistes fidels, sobretot de França i Bèlgica, així com gent del país que també ens visita i ens ajuda a salvar la temporada.

Com ja és sabut, l’Ajuntament de Llançà, en la mesura del possible, ha creat una bossa d’ajuts enfocada als negocis, amb la intenció d’ajudar-los a contrarestar les inversions dutes a terme a causa de la Covid. Intentem contribuir a fer menys marcades aquestes despeses, així que vull recordar que, si hi ha algun negoci que encara no s’ha presentat per a obtenir la subvenció, encara hi és a temps.