Junts per Figueres proposa set acords per abordar les ocupacions il·legals a Figueres

Mitjançant la moció presentada a tots els membres del plenari, pretenen “conèixer, prevenir i actuar de ple” en una problemàtica molt rellevant a la ciutat, especialment en els últims mesos.

Recentment, s’ha conegut que Catalunya ha liderat, durant el primer trimestre d’enguany, les denúncies per ocupacions il·legals d’habitatge de tot l’Estat espanyol. La província de Girona ha estat la tercera, només per darrere de Barcelona i Madrid. I pel que fa a Figueres, s’han donat a conèixer 126 casos d’habitats ocupats irregularment. El resultat: noves actes setmana rere setmana per part de la Guàrdia Urbana si bé sense cap resposta global al problema.

Per aquest motiu, el grup municipal de Junts per Figueres planteja al ple del consistori figuerenc una moció per tal d’obrir un debat profund sobre aquesta qüestió, amb l’objectiu principal de consensuar mesures i accions que facin compatibles l’habitatge i la propietat privada, dos drets fonamentals.

Així, l’equip que encapçala Masquef proposa abordar la problemàtica mitjançant un total de set acords:

- Comprometre’s, en clau consistori, a combatre les ocupacions il·legals a través de la redacció d’un Pla integral d’actuació específic, buscant la col·laboració de tots els departaments municipals.

- Exercir, com a Ajuntament, les corresponents competències per garantir les condicions adequades de seguretat, salubritat i conservació dels immobles de la ciutat (sobretot aquells que són de grans tenidors)

- Fomentar la rehabilitació d’habitatges en mal estat, per ser llogats més fàcilment

- Sancionar els grans tenidors i entitats bancàries propietàries d’habitatges desocupats de forma permanent i injustificada

- Instar l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a promoure l’ampliació del parc públic d’habitatges a preu assequible de Figueres, de forma directa o bé amb l’Ajuntament o el sector privat implicats

- Instar el Congrés dels Diputats a impulsar els canvis legislatius corresponents, per tal d’agilitzar desallotjaments i d’endurir les penes de les ocupacions delinqüencials