Dr. Narcís Bardalet, metge forense i pediatra

El doctor Narcís Bardalet Viñals (Girona, 1953), amb trenta-set anys d'exercici intens i ininterromput com a metge forense, va ser guardonat el 2016 amb la Medalla de l'Orde de Sant Raimon de Penyafort. El Ministeri de Justícia va reconèixer al doctor Bardalet l'esforç, el sacrifici, la dedicació i la vocació pels anys de servei prestats en les professions jurídiques i administratives. Ara està jubilat com a forense però encara es dedica a la seva altra especialitat: la pediatria.

Quin objectiu personal té la seva funció professional?
Estar al servei dels altres ha estat un dels objectius vitals. De fet, una de les professions més altruistes és la pràctica de la medicina, activitat a la que em dedico plenament des de l'any 1977.

De quina forma ha compartit el seu coneixement?
He sigut professor, conferenciant, escriptor de nombrosos articles i he publicat dos llibres junt amb la periodista Clàudia Pujol: Diari d'un forense i En l'escena del crim; també he col·laborat en el corpus per a la conservació i embelliment dels morts: Tanatopràxia.

Així doncs, durant la seva llarga experiència ha vist milers de morts?
Sí, sumant els que vaig veure després del tsunami de Tailàndia l'any 2004, en atemptats, els onze de l'accident de camió a Capmany, els vint del naufragi de l'Oca a l'estany de Banyoles,... moltíssims, vuit mil o deu mil morts, o més.

Quin és el cas que més el va impactar?
Com a impacte global, no puc oblidar el tsunami. Moltíssims morts. Hi havia 230.000 morts. Al campament en què vam estar nosaltres, n'hi havia més de 5.000. En quinze dies vam fer autòpsies a 5.323 morts.