La singularitat de Cadaqués

Sense cap dubte, Cadaqués és un dels municipis més singulars de tot l’Alt Empordà.

La seva situació geogràfica, encarat al mar i aïllat de la resta de la comarca per la muntanya del Pení, l’han dotat d’un atractiu que l’ha convertit en un dels principals destins turístics de la zona. El visitant no només podrà gaudir amb les platges i el sol, sinó que també trobarà una interessant oferta cultural que es complementa amb la gairebé obligada passejada per la casa museu que el cèlebre pintor Salvador Dalí tenia a Portlligat, un dels vèrtexs del triangle dalinià juntament amb el Teatre Museu Dalí de Figueres i el Castell de Púbol.

El paisatge de Cadaqués ha estat immortalitzat per multitud d'artistes. Els carrers de la petita vila marinera, amb les seves cases de color blanc, i la característica costa del municipi acompanyen en els quadres l'església de Santa Maria, un edifici construït entre els segles XVI i XVII que en el seu interior conté un retaule barroc de 23 metres d'alçada dedicat a la Mare de Déu de l'Esperança.

I és que si per alguna cosa es caracteritza Cadaqués és per haver estat terra d'acollida de nombrosos artistes, entre els quals destaquen per sobre de tots Pablo Picasso, Salvador Dalí, Àngel Planells, Paul Eluard, Federico García Lorca, Luís Buñuel, Marcel Duchamp, Max Ernst, Magritte, André Dérain, Richard Hamilton, Antoni Pitxot, Josep Pla i Eugeni d’Ors, entre molts d'altres.

El turista no pot marxar de Cadaqués sense visitar el cap de Creus, el punt més septentrional de l'Estat espanyol i punt de partida de nombrosos senders de llarg recorregut. La seva bellesa geològica fascina per la singularitat de formes tant a les roques com a les plantes. El paratge de Tudela és un altre punt de parada obligatòria. Es tracta d'una zona dotada d'una peculiar configuració geològica situada poc abans d'arribar al far del cap de Creus. A l'interior d'aquest es pot visitar l'Espai Cap de Creus, un museu sobre l'entorn natural del parc natural i oficina de turisme.