La petjada de Walter Benjamin

El filòsof alemany d’orígen jueu Walter Benjamin va morir el setembre de 1940 a Portbou, on va arribar fugint dels horrors de la segona guerra mundial.

Visitar la seva tomba i conèixer els espais que van ser escenari del seu pas per aquesta localitat són dos bons motius per acostar-se fins al municipi, que està situat a l’extrem nord-oriental de l’Alt Empordà i que és frontera amb França des del Tractat dels Pirineus (1659).

La memòria de Walter Benjamin es va començar a recuperar el 1979 i, des de llavors, s’han creat dues rutes. La urbana recorre els escenaris on el pensador va viure les seves últimes hores, com l’estació internacional de ferrocarril i l’hostal França, així com el cementiri, on es troba la seva tomba i el monument que l’escultor Dani Karavan va construir en el seu honor. La transfronterera, entre Banyuls (França) i Portbou, té un recorregut d’uns 7 kms i transcorre en un 95% pel camí originari que Benjamin va seguir en la seva fugida.

A només 5 km de Portbou hi ha la localitat de Colera, poble costaner que viu bàsicament del turisme i que destaca per la seva tranquil·litat i pel contacte directe amb la natura. Per als amants de la cultura és recomanable una visita a la Galeria Horizon, fundada el 1992 pel galerista belga Silvy Wittevrongel i per l’artista nord-americà Ralph Bernabei.

El centre neuràlgic de Colera és la plaça Pi i Margall, on es troba l’Arbre de la Llibertat. Des del municipi es poden realitzar passejades en direcció al cap de Creus, recórrer paratges naturals i nombrosos llocs històrics de l’era megalítica i medieval, així com visitar un seguit de petites cales, totes amb el seu encant. I per prendre un bany al mar, res millor que fer-ho a platges com les de Garbet, del Burró, de les Assutzenes, de les Portes, dels Morts, d’en Goixa o la cala Rovellada.

Una estada a l’Alt Empordà ha d’incloure una visita al Port de la Selva. Municipi costaner de gran bellesa on es combina la blavor del Mediterrani, la verdor de les vinyes i cims d’alçades destacables com Sant Salvador o el Puig de Queralbs. El turista trobarà al Port de la Selva una variada oferta gastronòmica, comercial i d’allotjament, tot en un entorn de tranquil·litat.

Entre el patrimoni arquitectònic de la vila destaca per sobre de tots l’imponent monestir benedictí de Sant Pere de Rodes. Construït el segle X, és el màxim exponent de l’art romànic a les comarques gironines, i s’aixeca majestuós enmig de la muntanya, dominant el cap de Creus.