La cuna daliniana, parada obligatòria per als turistes

Figueres és un punt de parada obligatòria per a tots els turistes que visiten l’Alt Empordà. La capital de la comarca és coneguda sobretot per un dels seus fills més il·lustres, el pintor Salvador Dalí (1904-1989). El geni del surrealisme va inaugurar el 1974 el Teatre-Museu que porta el seu nom i que atreu any rere any visitants d’arreu del món.

Dissenyat per ell mateix, en el seu interior es pot trobar una àmplia exposició que, mitjançant nombroses obres, permet fer un recorregut per la trajectòria de Dalí. L’oferta cultural de Figueres inclou dos museus més: el Museu de l’Empordà, que permet endinsar-se en la història i l’art de la comarca, i el Museu del Joguet de Catalunya, que exposa una més que interessant col·lecció de joguines de diverses èpoques.

La ciutat compta amb un important patrimoni monumental en el que destaca el castell de Sant Ferran, una fortalesa construïda al segle XVIII que, amb més de tres quilòmetres de perímetre, és una de les més grans d’Europa. El casc històric queda delimitat per vestigis de la seva antiga muralla medieval. D’aquella època es conserven racons com la plaça de l’Ajuntament, remodelada en estil neoclàssic, o l’entorn del carrer Magre, on estava situat el call jueu.

La Rambla és el principal passeig i autèntic eix vertebrador de Figueres. Aquest punt concentra els més ambiciosos projectes arquitectònics dels segles XIX i XX. Cal destacar la gran profusió d’edificis modernistes com la Casa Cusí, la Casa Puig-Soler o la Casa Salleras; i d’estil neoclàssic com la Casa Bonaterra i la Casa Polideseia.

Si ens centrem en l’arquitectura religiosa cal mencionar l’església de Sant Pere. Construïda originàriament en estil romànic, el tempre va ser reedificat al segle XIV sota els canons gòtics, i posteriorment s’hi van afegir elements com l’absis. Altres edificis d’interès són la capella de Sant Sebastià, d’origen medieval i remodelada a principis del segle XVII, i el convent dels Caputxins, un complex edificat al segle XVIII que ha estat rehabilitat i convertit en auditori.