Roses, una passejada per la història

Antiga colònia grega, Roses és un dels principals destins turístics de l'Alt Empordà. La localitat ofereix multitud de platges i cales entre penya-segats rocosos, en els quals el visitant pot practicar diferents esports nàutics, així com senderisme en els espais naturals propers al municipi.

El municipi compta amb el port pesquer més destacat de la costa nord de Catalunya, així com un d'esportiu. L'oferta de sol i platja està ben coberta a Roses amb una llarga platja de sorra i un bon nombre de cales, entre les quals destaquen les de Canyelles Petites, l'Almadrava, Murtra, Rustella, Montjoi, la Pelosa i cala Jóncols.

Però l'oferta turística del municipi va molt més enllà. El visitant pot endinsar-se en la història a la Ciutadella, una fortificació militar construïda al segle XVI per rebutjar els atacs de corsaris i pirates. Declarada conjunt historicoartístic el 1961, aplega vestigis de diferents ocupacions dels darrers tretze segles i en el seu interior s'hi poden trobar restes del barri hel•lenístic de la colònia grega de Rhode, la vila romana, la necròpolis paleocristiana, diferents edificis d'època visigoda, el monestir romànic llombard de Santa Maria i restes del nucli urbà fortificat medieval, entre d'altres.

L'àrea que ocupa el municipi té vestigis d'ocupació humana des del neolític. Escampats pel terme hi ha una quantitat important de monuments megalítics com dòlmens, menhirs, cistes i inscultures, entre els quals destaca el dolmen de la Creu d'en Cobertella, un dels monuments prehistòrics més grans de Catalunya, construït amb set immensos blocs de pedra col·locats verticalment i una llosa coberta de més de 18 tones.

Una passejada pel casc urbà de Roses ens acosta a l'església parroquial de Santa Maria, amb un antic temple consagrat l'any 1796, i a la seu de l'Ajuntament, la Casa Mallol, un edifici que remet a l'estètica modernista i que en el seu interior conserva sostres ornamentals, elements de forja i vidrieres d'artesans locals.