Gaudir de la muntanya i de la història al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera

L’Alt Empordà és una comarca amb molts atractius per als turistes que ens visiten. L’oferta per excel·lència de l’estiu són les nombroses platges i cales que integren la Costa Brava, que s’omplen tant d’estrangers com de gent de casa per gaudir amb el mar i el sol.

Amb la tardor arriba el moment de desplaçar-se a l’interior i de fer passejades i excursions per altres indrets com ara la serra de l’Albera, nom que rep el tram oriental dels Pirineus que va des del Pertús fins al Mediterrani i que separa les planes de l’Empordà i del Rosselló.

Té uns 25 quilòmetres de llargada i els seus cims principals són el Puig Neulós (1.257 m), el Puig dels Pastors (1.167 m), el Puig dels Quatre Termes (1.156 m) i el Pic de Sallafort (992 m). Des del Tractat dels Pirineus del 1659 està considerada com la frontera entre Catalunya i França. El Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera està situat al nord-est de l’Alt Empordà i forma part dels termes municipals de la Jonquera, Espolla i Rabós. Compta amb dos sectors ben diferenciats: un d’occidental, el de Requesens-Baussitges, i un d’oriental, el de Sant Quirze de Colera-Balmeta, separats per la zona del coll de Banyuls.

Aquest paratge natural constitueix una unitat ecològica i paisatgística de gran qualitat on es pot observar la transició entre les espècies pròpies de la serralada pirinenca i les més típicament mediterrànies. El sector Requesens-Baussitges té una vegetació de caràcter centre europeu, amb fagedes i rouredes humides; i l’oriental, sector de Sant Quirze de Colera, més mediterrània, amb vegetació de suredes i brolles, on subsisteixen les darreres poblacions de tortuga mediterrània.

El monestir de Sant Quirze de Colera, una vertadera joia de l’art romànic català, és un dels punts de visita obligada , sense oblidar el castell de Requesens i el centre de reproducció de tortugues de l’Albera, situat a Garriguella. La zona és rica en esglésies romàniques, n’hi ha una vintena d’escampades amb un nivell divers de conservació, i també conté diversos monuments megalítics. En definitiva, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera ofereix moltes alternatives per gaudir de la muntanya ara que les temperatures són més baixes.