Bassegoda

La baixada de temperatures del mes d'octubre ens convida a canviar els hàbits que hem tingut durant l'estiu. Si en els últims mesos hem aprofitat per gaudir del bon temps prenent el sol a la platja, ara arriba el moment de buscar altres alternatives, i què millor que traslladar-se cap a l'interior i conèixer alguns dels atractius naturals que té l'Alt Empordà.

Us proposem una passejada cap al nord-oest de la comarca, a la zona del Pla d'Espais d'Interès Natural Les Salines, un massís transfronterer de més de 4.000 hectàrees que està situat als municipis de Maçanet de Cabrenys, Agullana, La Vajol i Albanyà. Aquest massís presenta una gran diversitat d'hàbitats forestals en els que predominen els boscos de coníferes i alzinars muntanyencs. De la fauna podem destacar l'abundància de mamífers com ara senglars i guineus, així com l'avifauna de la zona amb rapinyaires i ocells de bosc. També és destacable l'alta densitat d'arbres monumentals i ermites i santuaris que podem trobar en aquesta zona.

El massís està situat al nord del territori de les Salines-Bassegoda, un Empordà allunyat de la costa que preserva en el seu interior valors paisatgístics, culturals i naturals de gran valor. L'associació de municipis Salines-Bassegoda té com a objectius fundacionals el desenvolupament i la promoció econòmica, la protecció del medi ambient, la coordinació de les activitats econòmiques i de lleure en el seu territori i la cooperació transfronterera. Els municipis que l'integren són Agullana, Albanyà, Avinyonet de Puigventós, Biure, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cistella, Darnius, La Vajol, Lladó, Llers, Maçanet de Cabrenys, Navata, Pont de Molins, Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Vilafant i Vilanant.

Si el que volem és fer una passejada en BTT, aquesta zona està especialment preparada per això. Les rutes de BTT que passen per La Vajol i per altres pobles de la zona es coneixen amb el nom de G-05 Salines-Bassegoda. El Punt d'Acolliment el trobem a Maçanet de Cabrenys, al Centre d'Acolliment els Senglanassos.