Des dels Pirineus fins al mar, l’Albera

Amb la fi de l’estiu arriba una bona època per a les caminades i l’Albera és un paratge únic.

La comarca de l’Alt Empordà té, sens dubte, una privilegiada situació geogràfica. Durant tot l’estiu els empordanesos i milers de turistes, hem pogut gaudir de les fabuloses platges de la nostra Costa Brava. I ara, amb l’arribada de la tardor i, per tant, d’una temperatura més baixa, és el moment de les passejades, l’excursionisme... I, l’Alt Empordà disposa de grans paisatges que fan molt agradables aquestes activitats.

Un dels exemples més clars d’aquest paisatge muntanyós és la serra de l’Albera, paisatges verds on habiten una gran varietat d’espècies animals i vegetals. Un parc natural ric al nord de la nostra comarca.

Vint-i-cinc quilòmetres de distància té aquesta serra, és el tram que va des del Pertús fins al mar, per la seva vessant oriental. A l’Albera s’hi poden trobar cims importants com el Puig Neuós (1.257m), el Puig dels Pastors (1.167m), el puig dels Quatre Termes (1.156m) i el pic de Sallafort (992m).

Per la seva forma i per la seva situació geogràfica, l’Albera és considerada, sovint, el contrafort empordanès dels Pirineus. A més, des del 1659, quan es va formalitzar el Tractat dels Pirineus, la carena de l’Albera constitueix la frontera entre Catalunya i França, separant les comarques de l’Empordà i el Rosselló.

L’Albera està formada per diferents municipis: A l'Alt Empordà: Cantallops, Espolla, Rabós, Llançà, la Jonquera, Colera, Port-bou, Garriguella i Sant Climent Sescebes; Al Rosselló: Argelers, Banyuls de la Marenda, Cervera de la arenda, Cotlliure, Montesquiu d'Albera, Portvendres, la Roca d'Albera, Sant Andreu de Sureda, Sant Genís de Fontanes, Sureda, Vilallonga dels Monts i el Voló; Al Vallespir: l'Albera, les Cluses i el Pertús.

A més de les diferents rutes per a fer a peu que es poden trobar en aquests pobles, al parc natural de l’Albera s’hi poden trobar moltes rutes BTT de tots nivells, per a fer amb la família i també per a els més amants de l’esport.

L’Empordà és únic, també a la tardor.