El Parc Natural de l’Albera

La carena de l’Albera constitueix la frontera entre Catalunya i França des del 1659 , quan es va formalitzar el Tractat dels Pirineus.

Amb el nom de “Serra de l’Albera” es coneix el tram del Pirineu que va des del Pertús fins al mar, per la seva vessant oriental. Aquesta serra separa l’Empordà del Rosselló des del 1659, quan el Tractat dels Pirineus va establir com a frontera entre Catalunya i França la seva carena.

La serra de l’Albera té una llargada d’aproximadament 25 quilòmetres, en els que hi trobem alguns cims importants com el Puig Neuós (1.257m), el Puig dels Pastors (1.167m), el puig dels Quatre Termes (1.156m) i el pic de Sallafort (992m).

L’Albera està formada per diferents municipis:

A l'Alt Empordà: Cantallops, Espolla, Rabós, Llançà, la Jonquera, Colera, Port-bou, Garriguella i Sant Climent Sescebes.

Al Rosselló: Argelers, Banyuls de la Marenda, Cervera de la arenda, Cotlliure, Montesquiu d'Albera, Portvendres, la Roca d'Albera, Sant Andreu de Sureda, Sant Genís de Fontanes, Sureda, Vilallonga dels Monts i el Voló.

Al Vallespir: l'Albera, les Cluses i el Pertús.

A més a més, a l’Alt Empordà, l’Albera dóna cabuda al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera, creat al 1986 amb una extensió protegida de 16.302 ha. Aquest paratge està constituït per dos zones ben diferenciades, una d’occidental, Requesens-Baussitges i una d’oriental, de Sant Quirze de Colera – Balmeta. Dos zones separades pel coll de Banyuls.

El sector Requesens-Baussitges presenta les zones més humides i enlairades, amb una cobertura de bosc de gairebé el 100% i amb una vegetació extraordinàriament variada amb suredes, alzinars, castanyedes, rouredes, fagedes i els prats de la zona culminal. L’àrea de Requesens comprèn la capçalera del riu Anyet, amb una esplèndida vegetació de ribera que inclou freixes, salzes i verns.

El sector Sant Quirze de Colera-Balmeta està vertebrat al voltant de l’important monestir de Sant Quirze de Colera, vertadera joia de l’art romànic català. La vegetació està dominada per escadusseres suredes, brolles i matollars. En aquest indret subsisteixen les darreres poblacions de tortuga mediterrània de la península Ibèrica.

Un dels valors naturals més destacats del Paratge Natural és l’extraordinària diversitat botànica que atresora. És molt remarcable que en un espai relativament petit s’hi trobi una varietat tan considerable d’espècies vegetals.

caminant o en bicicleta, és molt aconsellable visitar aquests municipis i anar descobrint els meravellosos racons que la natura ofereix al Paratge Natural de l’Albera. Entre aquests hi destaquen especialment:

El coll de Panissars i el del Pertús, un dels llocs de pas mil·lenari a banda i banda dels Pirineus, amb el complex fortificat de les Cluses, les restes del punt de trobada de la Via Domícia i la Via Augusta i dels Trofeus de Pompeu, les ruïnes del priorat de Santa Maria de Panissars i la fortalesa de la Bellaguarda. Monuments megalítics (dolmens i menhirs), entre els quals el conjunt dels dolmens d'Espolla.

Els monestirs benedictins de Sant Quirze de Colera, Sant Genís de Fontanes i Santa Maria del Vilar. I les esglésies romàniques de Sant Andreu de Sureda i Santa Maria de Colera.

Els castells de Requesens, de Rocabertí i d'Oltrera.

I les torres de de Madeloc i de la Maçana. Cal tenir en compte, però, que tothom que visiti aquest magnífic paratge, cal conservar-lo i, per això, cal respectar unes normes molt importants com no encendre- hi foc ja que el risc d’incendi és elevat, no utilitzar el cotxe fora de les pistes senyalitzades expressament per a aquests vehicles i respectar la flora i la fauna de la zona. Mantenir aquest magnífic entorn, és cosa de tots.