Carles Lagresa

L’alcalde d’Espolla explica el projecte més important pel seu govern: la renovació de la xarxa d’aigua potable del municipi. 

Quines actuacions queden pendents en aquesta legislatura? 

Aquest 2022 tirem endavant les obres de renovació de la xarxa d’aigua potable, telecomunicacions i tres col·lectors d’aigües plujanes, que va tot soterrat. Ho executarem a través del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC), en la línia d’inversions. A diferència de l’obra que vàrem executar l’any 2021, també del PUOSC, que vam pavimentar el carrer Figueres i el carrer Sant Climent, la d’aquest any serà una gran obra que pràcticament no es veurà, però que segurament és la més important, amb un pressupost d’uns tres-cents vint mil euros.

És una actuació poc visible, tanmateix fa més de cinquanta anys que gestionem l’aigua potable, i les canonades de la meitat del poble encara no s’han renovat, algunes escomeses són de plom, i tenim fugues rellevants d’aigua potable. Això s’ha de resoldre amb la renovació de la xarxa. D’altra banda, hem aprovat definitivament el projecte de pavimentació de la plaça Sant Jaume, on hi havia l’antic Ajuntament, i ara s’ha convertit en centre cívic, Sindicat, Biblioteca, sala d’exposició i sala d’entitats. Aquí s’actuarà un cop s’hagi realitzat el soterrament dels serveis que us comentava anteriorment. 

I de cara al primer trimestre del 2023?

La idea que tenim és anar actuant a totes les entrades. Fins ara hem actuat a la Coromina – l’entrada del poble de la rotonda direcció Banyuls- amb vuitanta noves places d’aparcament, amb l’objectiu de treure els vehicles de dins del poble. Ara actuem, mitjançant el pla de millora urbana, condicionant el carrer Puig del Mas – l’entrada del poble venint per Sant Climent-. Hem estat un temps parats, amb la dificultat que ha suposat pels veïns, però esperem que a mitjans de febrer ja estigui arreglat.

Amb la situació de la Covid, tireu endavant la Fira de l’Oli i l’Olivera? 

Sí. Vam anul·lar la del 2021, així i tot, aquest any, malgrat que no pensàvem estar en aquesta situació, les fires i els mercats es continuen fent, i els firaires han respirat positivament. Segurament acabarem amb unes vuitanta parades, una desena menys que en anys anteriors. Si les autoritats no ho prohibeixen, la farem.

Última pregunta,i gairebé obligada a hores d’ara. Vostè i el seu equip preveuen repetir candidatura a les eleccions municipals del maig de 2023? 

A títol personal, veurem! Tenim un equip de govern cohesionat, ens entenem, ara bé, farà dotze anys que estem al govern! És cert que tota la maquinària de partits polítics comença a funcionar ara. Tanmateix, nosaltres, tot i ser marca blanca d’ERC, som més independents. Ara per ara no n’hem parlat. Hem començat a executar el model de poble que volíem després de pràcticament vuit anys.

Els primers quatre o sis anys, amb la crisi econòmica, no vam poder tirar endavant el què portàvem en el programa electoral. Al llarg d’aquest temps hem pogut renovar la piscina municipal, hem rehabilitat l’edifici antic de l’Ajuntament i les oficines del celler cooperatiu, convertint-ho amb un centre neuràlgic social, i hem renovat d’una part de la xarxa d’aigua potable, que completarem aquest any. Però la nostra primera gran obra va ser l’any passat, i tot i que hem pogut tirar endavant alguns projectes, ara ens ha enganxat la pandèmia de la Covid, i en l’àmbit cultural i social no hem fet tant com volíem. A més, nosaltres venim de l’Associació Respectem l’Albera, creada pels projectes dels parcs eòlics dels principis del 2000, i ara tenim tres avantprojectes de parcs eòlics al poble, davant els quals no estem d’acord amb la tipologia de model que ens presenten i ens agradaria ser-hi.

Estem a favor de les energies renovables – tenim xarxa de calor de biomassa, carregadors de vehicles elèctrics, compostador mecanitzat, tecnologia “led” en l’enllumenat públic, i ara hem acabat el projecte per fer una comunitat energètica amb plaques fotovoltaiques a l’edifici la Fraternal- però no estem d’acord en posar aerogeneradors d’aquesta manera en benefici de les grans  empreses. Volem incidir en el model de parcs eòlics, no només del municipi, sinó també de la comarca. Ens agradaria acabar de culminar el projecte que vam iniciar el 2011.

 1,359 visualitzacions totals,  2 vistes d’avui