Castello

Una de les accions que s’han portat a terme és un mural que representa la xacra de la violència envers les dones.

Les violències contra les dones persisteixen any rere any, en una societat patriarcal que es resisteix a perdre un statu quo que situa les dones en una posició de desigualtat.

És cert que el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort, mai abans hi havia hagut tanta implicació. Tot i això, els darrers mesos, a causa de la pandèmia, han estat i continuen sent molt durs per a les dones i criatures que conviuen amb situacions de violència.

És molt important que el focus de la solució a aquest problema se situï en la responsabilitat dels agressors i no en les dones que les pateixen, i també, cal apel·lar a la no complicitat de l’entorn amb els agressors.

Per tot això, des del departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, no hem deixat mai de fer accions de sensibilització i pedagogia sobre aquest problema. Considerem que és molt important treballar cada dia per aconseguir la seva eradicació i amb aquest objectiu s’han portat a terme tot un seguit d’accions :

-Pròrroga de l’adhesió al Pla per a la Igualtat de Gènere de l’Alt Empordà.

– Elaboració de la campanya “el Carnaval no és patriarcal”

-Habilitació dels Punts Lila per informar i protegir possibles víctimes en festes i en grans esdeveniments del municipi.

-Col·locació de pancartes al municipi per fer pedagogia de la problemàtica.

-S’han promogut tallers de teatre a l’Institut, on s’ha treballat el concepte de violència masclista i les diferents formes en que es presenta.

-Adhesió a la Campanya “diposita aquí al teu masclisme”. Campanya que s’ha posat a les papereres del municipi per reconèixer el masclisme i llançar-lo simbòlicament.

En aquesta ocasió, i per tal de commemorar aquest 25 de Novembre, dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, hem pintat un mural amb la finalitat de recordar aquesta problemàtica. L’obra, de l’artista Sònia Estévez, reforçada amb un haikú de Tatu Lee, representen aquesta xacra que continua escapçant la vida de moltes dones encara avui dia.  

El proper dimecres 25 de novembre, a les 12h del migdia, davant del mural, es farà la lectura del manifest per commemorar i donar visibilitat a aquesta data i tot el que representa, de forma virtual. També s’ha engegat una campanya a les xarxes socials amb la participació de diferents persones anònimes  i dels Instituts de secundària del municipi i del PTT ( Pla de Transició al Treball).