Ruta de l Art

Anna Maria Constanseu, organitzadora de la Ruta de l’Art de Castelló d’Empúries, explica les novetats d’aquesta edició, que entre el 10 i el 12 d’octubre reunirà les obres de 91 artistes en 18 espais emblemàtics de la vila.

Com va sorgir la idea de la Ruta de l’Art i quin és el seu objectiu?

La ruta es basa en una idea semblant a la del Temps de Flors de Girona. Vaig pensar que a Castelló d’Empúries també tenim molt patrimoni històric i artístic, i que seria un marc ideal per unir aquests espais emblemàtics del poble amb obres d’art contemporani. El 2007 vaig assistir a una fira d’art a Saragossa amb creadors nacionals i internacionals, i allí vaig conèixer a uns artistes gallecs. El 2008, quan vam fer la primera ruta de Castelló, els vaig convidar a participar.

És una forma de treure l’art al carrer?

Sí, portem l’art al carrer. I a més, els artistes que exposen en la ruta també són presents i conversen i donen explicacions de les seves obres al públic. Això és molt diferent del que sol passar en una galeria d’art, on qui atén el públic és un venedor. L’artista et pot explicar millor que ningú què és el que vol expressar amb la seva obra. Moltes persones que vénen a la ruta de l’art no anirien a una galeria, però aquí vénen famílies senceres que passen el dia a Castelló i estan encantades.

En la ruta sempre es barregen artistes nous amb altres de coneguts?

La ruta va sorgir amb la idea de protegir l’art emergent dels nous creadors. Nosaltres barregem a artistes de renom amb una trajectòria reconeguda amb gent molt bona que està començant. Però no s’inclou art amateur. Tenim un conveni amb la Facultat de Belles Arts de Barcelona, i cada any ens porten vuit alumnes de final de curs perquè exposin la seva obra. També hem incorporat galeries com El Claustre de Girona i Figueres, que ens porta 10 artistes.

També s’exhibeixen obres de tècniques diferents.

Intentem posar totes les tècniques i estils en un mateix nivell. Hi ha de tot, perquè tot l’art pot conviure junt, encara que no tothom sempre està d’acord amb aquesta idea.

Quants artistes participen en aquesta edició, que, per cert, és la número 13?

En aquesta edició hi ha 91 artistes repartits en 18 espais. I tots estan subjectes a les mateixes normes. Els espais els adjudica l’organització una vegada estudiada el tipus d’obra que porten a la ruta. I els espais que adjudiquem són rotatoris, no es pot repetir el mateix espai a l’any següent. Tenim moltes peticions d’artistes per a participar en la ruta, però no podem donar espai a tothom i, a més, hem de mantenir un equilibri entre les diferents tècniques que s’exposen.

Enguany se sorteja una obra d’Emili Armengol

Cada any busco a un artista amb una trajectòria reconeguda i aquesta edició ha estat l’Emili. La ruta estableix una col·laboració amb l’artista. Ell ens regala una obra perquè la puguem sortejar i, a canvi, nosaltres convertim aquesta obra en la imatge de la ruta en aquella edició. Els números per al sorteig es venen durant la ruta, a dos euros el bitllet. 


I també es fan visites guiades, concursos i altres activitats

En les visites guiades s’explica el patrimoni històric de Castelló i els artistes que participen en la ruta. Aquest servei es contracta en l’oficina de turisme del poble. També es convoca un concurs fotogràfic en Instagram (les fotos han d’estar fetes amb el mòbil) i el concurs de la Ruta Kids, en el qual els nens han de dibuixar una de les obres de la ruta.

Se ha suspès alguna activitat per la Covid?

Sí. Enguany s’han suspès algunes activitats per la Covid, però encara així se celebraran quatre actuacions musicals, una batucada i un correfoc. Les mesures de seguretat de la ruta estan molt estudiades. Als espais s’accedeix per una entrada i se surt per una altra diferent, hi ha dispensadors de gel hidroalcohòlic, la mascareta és obligatòria i tots els espais tindran un aforament màxim que no es podrà superar.

En que colabora l’Ajuntament?

L’Ajuntament fa una aportació econòmica per a pagar les despeses principals de la ruta. Molts dels espais són de l’ajuntament i altres són espais que ens cedeixen particulars. Enguany s’incorpora per primera vegada l’espai del Convent de Sant Agustí, serà una de les novetats d’aquesta edició.