El doctor Comerma és un especialista amb molta experiència, ha treballat a diversos hospitals catalans i en l’actualitat és director mèdic de la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles.

Amb les seves tècniques, pràcticament no hi ha dolor en el postoperatori, no s’aplica bandatge a la cama i en la majoria de casos en 24 hores es pot reprendre l’activitat diària normal.

Per què es produeixen les varius?

Les varius són una afecció crònica que es produeix per debilitat de les vàlvules de les venes. Provoquen una dilatació i tortuositat de les venes de les cames. Hi ha un component genètic molt important que juntament amb factors externs com l’embaràs, obesitat, sedentarisme i estar moltes hores dret afavoreix l’aparició de les varius.

Quins problemes de salut poden provocar les varius a mitjà i llarg termini? Van més enllà del vessant estètic?

Les varius, més enllà del vessant estètic, a mitjà termini provoquen pesadesa, cansament i edema de cames. Sobretot en els mesos de més calor. A llarg termini, si no es tracten, poden aparèixer úlceres, trombosis amb el perill d’una embòlia pulmonar, sagnat per perforació d’una variu i hiperpigmentació de la cama.

A quin percentatge de la població afecten?
Hi ha una afectació d’entre un 10 % i un 15% de la població amb un predomini de les dones, provocat pels embarassos i la menopausa.

En els últims anys han aparegut tècniques menys invasives que la cirurgia per tractar-les, quines són?
Les tècniques més innovadores i menys agressives són:
· Esclerosis amb microespuma.
· Tractament amb endolàser.
· Tractament amb radiofreqüència.
· Tractament amb ClariVein.
· Tractament amb VenaSeal.

Són tècniques que a més a més redueixen el temps de recuperació després de la seva aplicació?
Pràcticament no hi ha dolor en el postoperatori, no s’aplica bandatge a la cama i en la majoria de vegades en 24 hores es pot reprendre l’activitat diària normal.

A més a més de les varius quines altres patologies tracten en la seva clínica?
· Tractament d’aranyes vasculars.
· Tractament de punts rubí amb làser.
· Tractament de cuperosis amb làser.
· Tractament d’edemes i linfoedemes.
· Tractament de les úlceres de les cames.
· Tractament de trombosi venosa.
· Tractament de tromboflebitis.

Abans de fer qualsevol intervenció és necessari fer un estudi vascular del pacient. En què consisteix?
És important fer una bona història clínica juntament amb una bona exploració física. Fer un estudi vascular complet de venes i artèries mitjançant un Eco Doppler de les extremitats inferiors. Segons els resultats de l’estudi, aplicar el tractament més adient per a cada pacient.