El certamen tindrà lloc els dies 5 i 6 d’octubre i presentarà un programa amb demostracions culinàries, tasts de productes de proximitat, sessions gastronòmiques i concursos
Brunyols, flaones, arrossos i la llagosta del Cap de Creus compartiran protagonisme amb professionals de restaurants com el Miramar, Motel Empordà, Hotel Duran, Bar Boia i Empòrium, entre d’altres
Figueres acollirà el cap de setmana del 5 i 6 del proper mes d’octubre el Fòrum Gastronòmic Ciutat, esdeveniment que tindrà lloc per primera vegada a la capital de l’Alt Empordà. La segona edició d’aquest certamen, organitzat per l’empresa gironina Incatis amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres, estarà obert de 10 del matí a 8 de la tarda. Amb un format de caràcter popular, té com a objectius principals apropar la gastronomia i els professionals d’aquest sector al públic en general i, alhora, reivindicar la cuina empordanesa.
Es pretén donar visibilitat a la gastronomia d’aquest territori i a la seva diversitat, des dels productors fins als restauradors i negocis d’alimentació; també vol formar i educar al potencial client dels mercats, botigues i establiments de restauració, així com posar en valor la tasca dels agricultors i els proveïdors d’aliments.
Es faran demostracions culinàries, tasts, sessions gastronòmiques i concursos. També comptarà amb la presència d’un mercat d’artesans agroalimentaris amb una vintena d’expositors. La cuina dolça, representada pels brunyols, les flaones de Figueres i els taps de Cadaqués; la cuina salada, amb presència dels arrossos i la llagosta del Cap de Creus; així com els formatges, els vins i el col·lectiu gastronòmic empordanès Cuina del Vent, compartiran cartell amb establiments reconeguts com el Miramar (Llançà), Bar Boia (Cadaqués), Motel Empordà (Figueres) i Empòrium (Castelló d’Empúries), entre d’altres.
La presentació del Fòrum Gastronòmic Ciutat ha comptat amb la participació de Jordi Masquef, alcalde de Figueres, i els regidors Manel Rodríguez (Promoció Econòmica) i Pilar Sánchez (Fires i Mercats). Per part del Fòrum Gastronòmic, han intervingut Rosa Bel (coordinadora de la programació) i Salvador Garcia-Arbós (director de continguts). També hi han assistit alguns dels cuiners dels restaurants que participaran al Fòrum i membres de gremis i associacions del sector de la gastronomia, com l’Associació Comerç Figueres, el Gremi de Pastissers de Girona, la Cuina del Vent, l’Associació Flequers de Girona i Inspira Gastronomia.
Durant dos dies, la Rambla de Figueres serà l’escenari d’un programa farcit d’activitats que comptarà amb demostracions culinàries de la mà de xefs reconeguts, que parlaran del producte local i cuinaran davant dels assistents. També s’hi oferiran diversos tasts de productes de proximitat i concursos. Comptarà amb diferents espais, tots ells oberts al públic.
L’Escenari Gastronòmic, destinat al showcooking, tindrà una capacitat per a 200 persones. La majoria dels actes seran gratuïts i estaran oberts a tothom tret d’algunes activitats amb tast inclòs que només estarà a disposició dels 36 primers que adquireixin prèviament el tiquet corresponent a la pàgina web. S’hi suma un espai firal de 250 metres quadrats amb una vintena d’empreses expositores perquè els assistents descobreixin, comparin, degustin i adquireixin productes variats com ara formatges, carn, croquetes, oli, derivats de l’anxova i fleca i pastisseria.
La cuina dolça és una de les potes principals d’aquest certamen, que presenta la primera edició del concurs de brunyols de l’Empordà. Neix amb la voluntat de repetir-se any rere any, es durà a terme a l’Escola d’Hostaleria de Figueres i el guanyador rebrà com a premi tenir una parada durant els dos dies que durarà el Fòrum Ciutat.
El dissabte, 5 d’octubre, s’explicarà l’evolució dels brunyols al llarg del temps i hi haurà degustació. Seguint amb aquest mateix fil conductor, l’endemà es parlarà de les flaones, unes postres amb més de 200 anys d’antiguitat. Jaume Subirós, xef i propietari d’El Motel Empordà de Figueres, presentarà els taps de Cadaqués i compartirà cartell amb Ramon Duran, de l’Hotel Duran Restaurant i l’encarregat de parlar de la crep Suzette.
La cuina salada també hi tindrà presència i l’equip del Restaurant Miramar protagonitzarà una xerrada amb els arrossos i la cuina del territori com a fils conductors. Un dia abans, Lluís Fernández del restaurant Els Pescadors, tindrà com a plat estrella la Llagosta del Cap de Creus. Tots dos establiments estan situats a Llançà.
Els vins aniran a càrrec de Toni Gerez, cap de sala i sommelier del Restaurant Castell de Peralada, mentre que Manel Vehí, del Bar Boia de Cadaqués, conduirà un vermut amb presència de còctels i diversos productes del segell Girona Excel·lent. Membres del col·lectiu Cuina del Vent, format per professionals empordanesos del món de la gastronomia, faran una sessió sobre la figa. I el restaurant Empòrium, de Castelló d’Empúries, farà una demostració de la seva carta de temporada i de la cuina de mar i muntanya que la caracteritza. El diumenge, 6 d’octubre, l’Escola d’Hostaleria de Figueres i l’Associació d’Amics dels Museus Dalí organitzen de manera conjunta un dinar Dalinià. Per assistir-hi cal reservar el tiquet prèviament a la pàgina web.
Rosa Bel, coordinadora de la programació del Fòrum Gastronòmic, ha afirmat que “el format que presenta el Fòrum Ciutat té l’objectiu de mirar més enllà del professional per centrar-se en el públic en general perquè aquest sigui coneixedor del producte que consumeix, que el pugui valorar i alhora reconèixer com es mereix. Passem de l’experiència professional que presenta el Fòrum Gastronòmic a posar el focus en el client final i ho fem a partir de nombroses activitats en què la cuina de territori n’és la principal protagonista. En aquesta edició el que volem és subratllar que la ciutat de Figueres, des de fa anys, té una sèrie de referents en el camp de la gastronomia i és per això que hem volgut donar veu als establiments de tota la vida i també a aquells més innovadors i que aposten per una cuina més evolutiva”.
L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, s’ha mostrat “molt content que per primer cop aquesta vessant del Fòrum Gastronòmic es pugui celebrar a la nostra ciutat” i ha desitjat que “així sigui per molts anys”. Ha afegit que “el certamen aproparà la gastronomia i els professionals del sector al públic, i podrem reivindicar la cuina empordanesa. Vivim en una ciutat i un territori privilegiat, en el qual la gastronomia és un dels nostres principals reclams turístics en l’àmbit internacional”. Masquef ha explicat que “esdeveniments com aquest no només impulsen l’economia local sinó que també enforteixen el teixit social i cultural del nostre territori”, abans de subratllar que “restaurants com el Motel Empordà i Hotel Duran són un punt de referència de la gastronomia, donen valor als productes i porten el nom de Figueres arreu. Establiments de la resta de la comarca com Miramar, Empòrium i Bar Boia també donaran un valor afegit al Fòrum”.
Un format que neix del Fòrum Gastronòmic Girona, un referent del sector
El Fòrum Gastronòmic Ciutat es un esdeveniment enfocat al públic en general i situat en un punt cèntric del municipi que l’acull que es va posar en marxa l’any passat a la plaça de Catalunya de Girona i que repeteix format aquest 2024 a la Rambla de Figueres. Pretén esdevenir un centre culinari a partir del qual els cuiners, sommeliers, enòlegs, productors i empreses alimentàries puguin exposar les últimes novetats del sector a la població i als aficionats a la gastronomia. Té com a objectius formar el consumidor final en aspectes com la nutrició, la sostenibilitat i el producte de proximitat; així com fomentar el consum sostenible, difondre les noves tendències i reivindicar la feina dels pagesos, pescadors i altres productors. Neix a partir del Fòrum Gastronòmic Girona, un dels esdeveniments amb més ressò del circuit de la gastronomia, en aquest cas dirigit al públic professional. Suma deu edicions i reuneix milers de visitants, recollint les últimes tendències del mercat i adaptant-se any rere any per donar resposta a les necessitats i interessos del sector.
Aquest any va tenir lloc entre els dies 11 i 13 de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa, amb els sabors del mar i de la muntanya com a eix vertebrador. Va posar el focus en els productes de proximitat i els professionals del territori a partir d’un programa farcit de ponències, debats i simposis. Quatre van ser els pilars fonamentals: els aliments de 5ª gamma (aquells que es presenten envasats i estan a punt per ser consumits després d’un procés de regeneració), l’adaptació de la cuina a l’actual context de canvi climàtic, el pa i el senglar. Va comptar amb la presència, entre d’altres, dels germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Fina Puigdevall i Carlota i Martina Puigvert (Les Cols), Paco Pérez (Miramar), Anna Bellsolà (Baluard), Eduard Xatruch (Disfrutar) i Ferran Adrià (elBullifoundation). Una novetat va ser la creació de l’Espai Vi per donar valor al sector vinícola català. La resposta del públic va ser positiva i els prop de 150 ponents i els 174 expositors que van confluir al Fòrum van estar visitats per més de 12.000 persones.