Figueres, ha estat escollida com a epicentre de la trobada de patrons de la Fundació Científica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer. El 7 i 8 de novembre els líders en investigació a Espanya s’han reunit a l’Hotel Pirineos, en una jornada “off site” on han treballat en els pròxims reptes en recerca en càncer i s’han establert les guies de treball per als pròxims anys. Durant la jornada s’ha reflexionat sobre els principals assoliments i conclusions aconseguits del pla estratègic de la Fundació 2020 – 2024 que serviran de base i guia per a començar a construir el pla estratègic dels pròxims anys per contribuir a aconseguir l’objectiu de superar el 70% de supervivència global del càncer a Espanya el 2030. Durant el període 2020 – 2024 la Fundació Científica ha adjudicat més de 720 ajudes a recerca, superant la xifra de 100 milions d’euros en projectes actualment en desenvolupament.
Entre els grans assoliments de la Fundació durant aquests últims anys, cal destacar que han superat l’objectiu de sobrepassar l’adjudicació de 20 milions a l’any en recerca, planificant adjudicar el 2023 almenys 26 milions a nous projectes. La Fundació manté el seu compromís amb la comunitat científica augmentant el seu finançament any rere any de manera sòlida. Entre les convocatòries que més impacte han tingut han estat LAB AECC, cobrint un nínxol fins ara buit, i la co-finançament d’ajudes internacionals, la qual cosa ha permès a grups espanyols liderar o ser part de projectes en col·laboració amb altres països.
L’alcalde de Figueres, Sr. Jordi Masquef, es va acostar a l’Hotel Pirineos per a saludar als representants de l’Associació Contra el Càncer i els 21 patrons de la seva Fundació Científica, tot destacant“ és un plaer per la nostra ciutat haver estat la seu d’aquesta trobada amb representants de tot Espanya. Figueres és una ciutat solidària, conscienciada amb aquesta malaltia, amb la qual els ciutadans sempre estan compromesos a col·laborar en activitats solidàries per la lluita contra el càncer”.
L’Associació Contra el Càncer, 70 anys d’experiència en la lluita contra el càncer
L’Associació Contra el Càncer és l’entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 70 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Catalunya, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinari. Forma part del seu ADN estar al costat de les persones, pel que el seu treball s’orienta a ajudar-les a prevenir el càncer; estar amb elles i les seves famílies durant el procés de la malaltia si se li diagnostica; i millorar el seu futur amb l’impuls de la investigació oncològica. En aquest sentit, a través de la seva Fundació Científica, l’Associació aglutina la demanda social d’investigació contra el càncer, finançant per concurs públic programes d’investigació científica oncològica de qualitat. A dia d’avui, és l’entitat social i privada que més fons destina a investigar el càncer a Catalunya.
Integra a pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar a les persones afectades per la malaltia i finançar projectes d’investigació oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer. A Girona, l’Associació Contra el Càncer està estructurada en 38 delegacions locals, compta amb més de 178 persones voluntàries, 4.536 socis i sòcies i 14 professionals.
Durant el 2022 l’Associació Contra el Càncer a Girona ha atès 993 persones afectades per la malaltia.