ENCARA HI HA ALGÚ AL BOSC

L’espectacle teatral es podrà veure el divendres 26 de febrer al Teatre Municipal el Jardí, al matí en una funció per a instituts i al vespre en una funció per al públic general

Del 23 al 28 de febrer l’Auditori Caputxins acollirà la instal·lació fotogràfica que acompanya a aquest projecte impulsat per l’equip de Cultura i Conflicte

Va passar al cor d’Europa, a dues hores d’avió de Barcelona. Aquí gaudíem de l’eufòria olímpica. A Sarajevo l’havien viscuda uns anys abans. De sobte, la TV ens servia imatges dels camps de concentració a Bòsnia i Hercegovina, barrejades amb el recompte de medalles olímpiques a Barcelona. El novembre de 2020 va fer 25 anys que va acabar oficialment aquella guerra, on entre 25.000 i 50.000 nenes i dones van ser violades com a estratègia de neteja ètnica. Els focus i les càmeres ja no hi són. Però, ha acabat la guerra per a les supervivents i per als fills i filles nascuts d’aquelles violacions? I nosaltres, on som? On érem?

Encara hi ha algú al bosc és un projecte impulsat per Cultura i Conflicte després d’un minuciós treball de recerca periodística i de creació escènica entre 2018 i 2020. El resultat és un triple projecte que inclou una obra de teatre, un documental i una instal·lació fotogràfica sobre les dones que van sobreviure les violacions sistemàtiques durant la guerra a Bòsnia i Hercegovina i sobre els fills i filles nascuts dels embarassos forçats, que ara tenen just 25 anys.

Després d’estrenar-se a Temporada Alta i passar pel Teatre Nacional de Catalunya amb una allau de crítiques excel·lents, el projecte comença la seva gira per Catalunya passant per Figueres del 23 al 28 de febrer.

Doble funció de l’espectacle teatral al Teatre Municipal el Jardí el 26 de febrer

La proposta teatral, escrita per Anna Maria Ricart i dirigida per Joan Arqué, es podrà veure el divendres 26 de febrer al Teatre Municipal el Jardí en una doble funció: una sessió matinal, a les 10 hores, per als instituts de la ciutat i una altra al vespre, a les 20 hores, per al públic general. Ambdues funcions inclouen un col·loqui post-funció amb la companyia i l’equip de Cultura i Conflicte.

Ariadna Gil, Montse Esteve, Judit Farrés, Magda Puig, Òscar Muñoz, Pep Pascual i Erol Ileri donen veu, a partir de testimonis reals, a les dones supervivents d’aquest conflicte bèl·lic i als fills de les dones violades.

Les entrades per a la funció del vespre es poden aconseguir al web www.figueresaescena.cat i a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí.

Així mateix, els instituts de la ciutat, a banda de l’espectacle teatral, veuran el documental que acompanya el projecte, emès pel programa “Sense Ficció” de TV3, el qual serà material de debat per a diferents sessions de sensibilització de l’equip de Cultura i Conflicte amb centres d’educació secundària de Figueres.

Instal·lació fotogràfica “Encara hi ha algú al bosc”, a l’Auditori Caputxins de Figueres del 23 al 28 de febrer

L’Auditori Caputxins acollirà de dimarts a diumenge una instal·lació fotogràfica, amb fotografies d’Oriol Casanovas, que parteix de dues realitats generacionals de la guerra de Bòsnia: la de les dones supervivents de tortures i violacions, en molts casos després de veure com assassinaven els homes de la seva família; i la dels fills i filles nascuts d’aquests embarassos forçats, bona part dels quals van ser abandonats o donats en adopció. Els anomenats “nens invisibles” són avui homes i dones joves, amb ganes de mirar al futur i de fer saber a les seves mares biològiques que les estimen per sobre de qualsevol circumstància. 

El plantejament de l’espai expositiu inclou no només les imatges d’aquests protagonistes, sinó que convida el visitant a submergir-se en una instal·lació que fa reviure elements de la seva vida quotidiana durant i després de la guerra.

L’entrada a l’exposició és gratuïta i els horaris de visita són els següents:

  • De dimarts a divendres: de 11 a 14h i de 16 a 20h
  • Dissabte i diumenge: de 11 a 19h