Investigadors de primer nivell catalans han reflexionat aquest cap de setmana sobre els problemes i reptes de l’alimentació en el marc de la 9a edició del Science Needs You! a l’Auditori Caputxins de Figueres
Les activitats que s’han programat fins ara en l’edició d’enguany del Science Needs You! han aplegat prop de 200 de persones
Les informacions i les notícies falses en relació a l’alimentació estan augmentant de forma preocupant a les xarxes socials i a les principals plataformes de vídeo. És l’alerta que han llençat els científics que han participat en les activitats celebrades aquest cap de setmana en el marc de la 9a edició Sicence Needs You!, organitzada per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC). El president de l’ACDIC, Carlos F. Sopuerta, ha revelat durant la jornada central celebrada a l’Auditori Caputxins de Figueres que un 30% de les fake news que es publiquen a la xarxa estan relacionades amb l’alimentació, una dada que ha anat en augment. “Hem de tenir en compte que les xarxes socials tenen un gran impacte, sobretot entre els joves i adolescents, i ens preocupa molt veure comptes de gent amb molts de seguidors que es fan passar per experts parlant de productes alimentaris suposadament saludables i receptes miraculoses per baixar de pes sense tenir cap tipus de formació al respecte”, ha assegurat Carlos F.Sopuerta.
A l’acte s’ha remarcat que durant la pandèmia molts joves i adolescents, a l’estar tancats a casa, van consumir més xarxes socials i aquest fet juntament amb la pressió social per tenir un cos perfecte ha provocat en els últims anys, segons estudis recents, un augment dels trastorns alimentaris que preocupa als investigadors.
La jornada ha reunit investigadors de primer nivell catalans per reflexionar des del rigor científic, i de manera que pugui arribar a tothom, sobre les problemàtiques i reptes al voltant de l’alimentació. La importància de la dieta mediterrània en la prevenció de malalties, les dificultats per accedir a una dieta saludable en funció de la classe social i del gènere, i l’impacte del sistema alimentari en el canvi climàtic són algunes de les qüestions que s’han posat damunt la taula.
Així, el Doctor en Economia Xavier Cussó, professor agregat de la Facultat d’Economia de la UAB, ha analitzat durant la seva ponència l’evolució que ha experimentat l’alimentació a Catalunya des dels anys 50 fins a l’actualitat i ha assenyalat que ara, tot i tenir més varietat, la dieta no ha millorat com ho hauria d’haver fet. Cussó ha remarcat “la necessitat de seguir estudiant la nostra alimentació i treballar per millorar-la per, d’aquesta manera, millorar també la qualitat de vida de les persones i la salut del planeta”.
Per la seva banda, la Doctora en Medicina i especialista en Anàlisi Clíniques Montserrat Fitó, responsable del programa Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), ha destacat la importància de la dieta mediterrània en la prevenció de l’obesitat i malalties greus. Fitó ha recordat que el 17% de la població catalana pateix obesitat, un índex que es pot capgirar, ha dit, adoptant hàbits alimentaris saludables i complementant-los amb l’activitat física.
I la Doctora en Antropologia Alimentària Mabel Gràcia, catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora del Medical Anthropology Research Center (MARC-URV), ha reflexionat sobre com variables com ara la classe social o el gènere delimiten l’accés als recursos i les oportunitats i, en conseqüència, també a les formes d’alimentar-nos.
La jornada de ponències i posterior debat s’ha complementat amb una visita al celler La Vinyeta de Mollet de Peralada, guardonat per la seva política de medi ambient i el seu compromís social, per descobrir l’agricultura regenerativa i aprofitament circular. Aquest acte s’ha dut a terme en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Empordanesos.
La periodista Montse Rigall ha estat l’encarregada de conduir els actes.
Prop de 200 d’assistents
Les activitats celebrades fins al moment en el marc de la 9a edició del Science Needs You! sota el títol “Cons[ciència] alimentària”, han aplegat prop de 200 de persones, entre estudiants, professors i públic en general. D’entre els assistents, destaca la notable presència de joves entre 15 i 25 anys, en concret un 35%. La majoria del públic ha estat de l’Alt Empordà però també hi ha hagut un 15% dels assistents procedents de de la resta de comarques de Girona i de Barcelona.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Figueres, Mariona Seguranyes ha subratllat durant la jornada central que “el SNY! ens apropa la ciència de manera més planera, sobretot per als estudiants”.
L’edició d’enguany del SNY! ha rendit homenatge a la química, bioquímica i fisiòloga britànica Elsie Widdowson, una autèntica pionera en la investigació científica sobre la nutrició humana. Widdowson va fer recerca a la Segona Guerra Mundial per millorar la dieta alimentària dels soldats britànics i també (durant la dècada dels anys 60-70 del segle passat) la dels nens de països africans amb problemes de desnutrició.
Més activitats a l’octubre
La 9a edició del Science Needs You! continua amb diversos actes paral·lels, també amb l’alimentació com a eix central.
El dimecres 16 d’octubre a les 19h a la sala d’actes de l’hospital de Figueres de la Fundació Salut Empordà s’han programat dues xerrades divulgatives: “Elsie Widdowson i Glòria Compte, dues científiques compromeses amb la salut global”, a càrrec de la Dra. en Farmàcia i especialista en Etnobotànica Montse Parada; i “La microbiota i la conducta humana”, a càrrec del Dr. José Manuel Fernández-Real, catedràtic en Endocrinologia de la UdG i degà de la Facultat de Medicina de la UdG. Les dues xerrades divulgatives es fan en col·laboració amb l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà.
I el dimecres 23 d’octubre hi haurà una nova sessió doble de cinefòrum als CAT-Cinemes de Figueres. En aquesta ocasió amb la projecció de la pel·lícula “Alcarràs” de Carla Simon sobre la desaparició de l’agricultura a través de la vida dels pagesos d’aquest petit poble lleidatà. A les 11h es farà us passi per estudiants dels IES de l’Alt Empordà conduït pel coordinador d’Unió de Pagesos a l’Alt Empordà, Xavier Frigola. I a les 20:30h, un segon passi obert al públic en general, en col·laboració amb el Cineclub Diòptria; en aquesta ocasió conduït pel coordinador general d’Unió de Pagesos Joan Caball.
Science Needs You!
Science Needs You!’ (la Ciència us necessita!) és un esdeveniment de divulgació científica promogut per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) que compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona. Col·laboren: la Fundació Salut Empordà, l’Institut de Recerca Glòria Compte, l’Institut d’Estudis Empordanesos, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Girona, la Universitat de Barcelona, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Servei Educatiu de l’Alt Empordà, Unió de Pagesos, el Museu del Joguet de Catalunya, Cat-cinemes, Diòptria, La Cuina del Vent, La Vinyeta, Editorial Comanegra, i el Llonguet de Peralada.