Argelers

“Nous dansons sur un volcan!” (Ballem sobre un volcà!) és el títol d’una pel·lícula/documental que es va estrenar a finals d’octubre al cinema Jaurès d’Argelers (Catalunya Nord), dirigida per Jordi Vidal, en el marc del festival Rencontres Cinémaginaire.

El film és una mena de diàleg –amb la intervenció de diversos especialistes- entre la documentació audiovisual existent sobre el tema i la recerca musicològica que va fer Anna Costal i que s’ha anat complementant en els darrers anys. En definitiva, es tracta una immersió en el món de la sardana, des de la seva creació a mitjans segle XIX fins al moment actual, a partir de les tesi de la musicòloga, que relacionava el republicanisme federal empordanès amb el símbol revolucionari que va adquirir aquest ball durant aquell temps.

“Nous dansons sur un volcan!” es va poder veure el passat 13 de novembre al festival de Girona i posteriorment es projectarà a Mallorca. Segons van anunciar el seu director, de cares a la primavera del 2022 està previst que es pugui projectar comercialment. Representants de Foment de la Sardana Pep Ventura, amb la seva presidenta Montserrat Mauné al capdavant, van ser presents a l’estrena i varen convenir la necessitat de projectar-la a Figueres, atès el protagonisme que té la ciutat al llarg de tot el documental.

En concret, dos figuerencs que han passat a la història en són els referents del documental: Abdó Terrades i Pep Ventura (amb una magistral escena final on apareix el gegant creat durant el bicentenari, al Teatre El Jardí de Figueres). L’estrella del film, però, és la mateixa musicòloga Anna Costal, que va desvetllar la seva tesi a la ciutat l’any 2009, arran de ser nomenats Capital de la Cultura Catalana, i que també ha intervingut en el guió.

 2,576 visualitzacions totals,  6 vistes d’avui