Ferran Roquer

L’alcalde de Borrassà i diputat de JxC afirma que els resultats del 14-F demostren la força del moviment independentista, perquè únicament amb la independència es poden assolir els projectes que volem i mereixem com a país. Per això considera que li toca a ERC, com partit amb més diputats, moure fitxa per reeditar un pacte de Govern amb Junts.

Els partits independentistes han tornat a guanyar les eleccions, han estat els resultats que esperaves?

Estem contents dels resultats de Junts per Catalunya i de la resta de forces independentistes. Uns resultats que tornen a demostrar la força del moviment independentista perquè únicament amb la independència podrem assolir els projectes que volem i mereixem com a país en pro de la millora del benestar i la qualitat de vida dels ciutadans.

Com valores l’entrada de Vox al Parlament? Creus que hi haurà més crispació al Parlament?

La valoració és de preocupació perquè és un partit que en la seva línia peca de seguir poc les regles democràtiques. La crispació ja l’hem vist aquests últims anys amb partits com Cs i el PP, que en aquestes eleccions han perdut vots que han alimentat Vox. Esperem poder reconduir la situació i que l’activitat parlamentària, l’acció que es dugui a terme en el Parlament, es guiï pels valors i la idiosincràsia del poble català.  

Junts i ERC haurien de tornar a formar Govern?

Les urnes han parlat amb la victòria dels partits independentistes. I els partits com a representants i garants de la veu del poble han de llegir i interpretar aquests resultats. Per tant, la meva opinió és que si, ERC i Junts haurien de formar Govern amb el benentès que cal un full de ruta que marqui l’itinerari conjunt a seguir. Tot i això, cal dir que són els partits amb més diputats que Junts els que han de moure fitxa.

Quins haurien de ser els principals objectius d’aquest Govern?

L’objectiu principal i estructural és la independència. La independència és l’instrument que ens permetrà sortir de la crisi de la millor manera possible i dur a terme polítiques que incideixin directament en el benestar i en la qualitat de vida de la ciutadania de Catalunya. També ens donarà millors eines per poder pal·liar aquesta conjuntura actual i prevenir-ne de futures, perquè tindrem més capacitat de legislar, d’obtenir recursos per incentivar l’economia, podrem anar al Banc Central Europeu per buscar recursos, per poder ajudar a PIMES i autònoms… És la millor manera de gestionar el dia a dia.

I com podem fer perquè l’Estat Espanyol ens escolti d’una vegada?

Hem vist i s’ha demostrat una vegada i una altra que l’Estat Espanyol no vol escoltar. L’única sortida que s’albira a l’horitzó és la persistència en el treball des de l’exterior amb el Consell per la República, que hem vist que permet actuacions sense dependències ni pals a les rodes, per mostrar a l’estat que cal escoltar al nostre país.

Aquesta és la teva segona legislatura al Parlament, quines millores t’agradaria aconseguir per l’Alt Empordà?

Per les peculiaritats pròpies de la comarca que té més aturats i menys formats que la mitjana catalana, on hi ha un gran nombre de ciutadans amb risc d’exclusió social, una taxa d’escolarització 10 punts per sota de la mitjana, i una renda familiar bruta de les pitjors de Catalunya, per exemple, m’agradaria aconseguir més polítiques de formació i ocupació i altres de creació d’un teixit industrial per donar sortida a les necessitats comarcals.

I al Parlament, com t’ho faràs per lluitar contra el barcelonacentrisme que regeix l’actual política catalana?

Una cosa que hem après d’aquesta crisi és que hi ha feines que ens permeten treballar a distància. Això ha fet que molta gent s’hagi plantejat anar a viure a pobles i treballar des de casa. Força gent ho ha fet i els indicadors apunten que aquest fenomen creixerà més. En el meu cas particular, en els moments més difícils d’aquesta situació, he pogut seguir amb la meva activitat parlamentària des de Borrassà, el poble on visc. Penso que aquest fet contribueix a mostrar que Catalunya és molt més que Barcelona. Si plou o neva de manera intensa a Borrassà, per exemple, això mereix ser dit i sabut a la resta del territori català encara que no plogui ni nevi a Barcelona. Per tenir un país, una república cohesionada s’ha de preveure les necessitats dels pobles i millorar-ne les potencialitats.

 127 total views,  6 views today