La Generalitat ha publicat al DOGC, en data 26 de setembre, l’entrada en emergència per sequera dels municipis que depenen de l’Embassament Darnius Boadella
El nou límit de consum diari per habitant és de 200 litres. En data 31 d’agost, la Figueres té un consum de 183 litres per dia i habitant
Amb l’estat d’emergència, s’elimina el reg de supervivència i es farà només reg manual amb aigua freàtica a arbres històrics i catalogats, i es mantindrà la neteja de carrers amb aigua no potable.
El Diari Oficial de la Generalitat va publicar ahir, 26 de setembre, la resolució per la qual es declara l’entrada en vigor a partir d’avui, l’estat d’emergència per sequera hidrològica a la unitat d’explotació de l’embassament de Darnius Boadella, del qual forma part la ciutat de Figueres i 12 municipis més de la comarca de l’Alt Empordà.
Amb l’entrada en situació d’emergència, es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. La ciutat de Figueres té actualment un consum mitjà de 183 litres per habitant i dia, i sempre s’ha mantingut per sota el límit marcat.
Divendres passat es va realitzar una reunió d’urgència amb totes les àrees implicades i amb l’empresa plurimunicipal de serveis Fisersa per analitzar la situació i coordinar les diferents mesures que s’han de tirar endavant. Ahir va tenir lloc una reunió amb l’Agència Catalana de l’Aigua, i aquest migdia les regidores de Serveis Urbans i Medi Ambient s’han reunit amb als regidors de l’oposició per exposar-los les mesures dictades per l’ACA, i com s’aplicaran al municipi.
Des d’alcaldia s’ha emès un ban amb totes les indicacions i mesures previstes per l’estat d’emergència per sequera, i es farà arribar la informació a tots els treballadors de l’Ajuntament.
Mesures d’estalvi decretades per l’ACA davant l’escenari d’emergència:
-Amb l’entrada en emergència, es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi.
-Supressió del reg agrícola.
-Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars. A Figueres, la neteja dels carrers es fa amb aigua freàtica.
-Reducció d’un 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
-Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius
-Prohibició de l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats). Només s’admet l’ús d’aigües no procedents de la xarxa municipal d’aigua potable per a reg quan es justifiqui el caràcter singular o monumental.
-Prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, reompliment de piscines d’aigua dolça i la prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.
Des de l’Ajuntament de Figueres, ja fa mesos que s’està treballant en la prevenció i estalvi d’aigua. Per a la neteja dels carrers de la ciutat, fa mesos que s’utilitza aigua del freàtic de la mina d’aigua del Parc de les Aigües.
També s’ha realitzat una campanya per tal de reduir el consum d’aigua, que ha suposat un estalvi del 30%, amb operatius per fer front al frau en el subministrament d’aigua i la regularització de contractes, i del control de consum a través dels comptadors d’aigua.
Amb l’entrada de l’estat d’emergència, s’elimina el reg de supervivència i es farà momés reg manual amb aigua freàtica, provinent de la mina del parc de les Aigües i d’una mina pluvial de la Ronda Sud als arbres històrics i catalogats, a les espècies catalogades al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i s’està estudiant si es pot utilitzar aigua de la depuradora municipal per a la neteja viària.
Figueres va entrar el dia 4 de maig de 2023 en fase d’excepcionalitat per sequera, que ja va implicar activar un seguit d’accions amb l’objectiu d’estalviar aigua, que es van afegir a les que ja hi havia en vigor des que es va decretat l’estat l’alerta per sequera, el 22 de novembre de 2022.