Figueres es MOU

El festival se celebrarà del l’1 al 4 de juliol amb una quinzena de propostes artístiques a diversos espais públics de la ciutat i per a tota mena de públics

Les companyies Haa Collective, Tres Tristes Tios i Miquel Barcelona i l’artista Amer Kabbani s’instal·laran durant el mes de juny al Castell de Sant Ferran per acabar de produir les seves noves propostes

El festival de dansa i arts del moviment Figueres es MOU es posa en marxa per celebrar la seva vuitena edició que tindrà lloc de l’1 de al 4 de juliol, a diversos espais públics de la ciutat, com  la  plaça Josep Pla, la plaça Catalunya, o el Castell de Sant Ferran. El festival programa una quinzena de propostes gratuïtes de companyies nacionals i internacionals per mostrar la diversitat artística de la dansa d’arreu amb una oferta d’espectacles innovadors i sorprenents per a tota mena de públics. 

Una de les principals novetats d’aquesta edició és la posada en marxa d’un programa de suport a la creació contemporània de dansa, un dels objectius transversals que vol fomentar l’esdeveniment cultural.  Durant la celebració del festival d’enguany, Figueres acollirà per primera vegada la residència de quatres companyies o artistes que s’instal·laran al Castell de Sant Ferran de Figueres des de mitjans de juny i fins a la celebració del festival. Les formacions ultimaran durant la residència les seves noves propostes, que estan en diferents estadis de creació i producció, per tal de poder presentar-les durant la vuitena edició del festival. Amb aquesta iniciativa, el festival pretén també propiciar un diàleg entre el públic i les  artistes.

Les companyies i artistes que faran les residències a Figueres són el grup de creadors Haa Collective que oferiran el seu espectacle Picadero; la companyia Tres Tristes Tios que han donat el mateix nom al seu primer espectacle; la formació de Miquel Barcelona que des de l’agost del 2020 porta a terme la intervenció Roges a espais de la memòria, i l’artista Amer Kabanni que presenta Runa. En tots els casos, les propostes artístiques combinen la dansa i el circ contemporani per oferir espectacles plens de bellesa, ritme i moviment. 

El festival s’inaugurarà l’1 de juliol amb una obra site especific de l’intèrpret figuerenc Rober Gómez que s’ha creat especialment per tenir lloc al Museu de l’Empordà de Figueres. El Festival se suma d’aquesta manera al 75/50 aniversari d’aquest equipament cultural de la ciutat. El mateix dia, la Biblioteca de Figueres programa la proposta Transmissions: conferència ballada sobre Danses Urbanes, a càrrec de Guille Vidal-Rivas & Javi Casado, mentre que el Kolektivo Konika tancarà la primera jornada a la plaça Josep Pla amb La punta de mi nariz, un espectacle de circ contemporani.

El dia 2 juliol, la plaça Josep Pla serà l’epicentre del festival amb tres propostes de petit format però de gran intensitat: Dopple leo – Lokke, de la companyia Olatz de Andrés; Adama de Marcat Dance -la llar artística del multipremiat coreògraf Mario Bermúdez Gil i de l’americana Catherine Coury; i Per se, de la companyia Esa Gente, formada per Maria Casares i David Tornadijo, Premio del Público del Certamen Coreográfico de Madrid. Aquesta jornada de divendres es tancarà al Castell de Sant Ferran amb la proposta dels barcelonins Haa Collective que estrenaran en format site specific la seva peça “Picadero”. 

El dissabte 3 de juliol es programa un dels espectacles de gran format del festival. Els francesos Bivouak cie. oferiran Perceptions, una espectacular escenografia que es desenvolupa en una gran estructura en constant moviment. Una peça que combina dansa aèria i acrobàcia, entre altres tècniques. Serà a la plaça Josep Pla on el mateix dia es podran veure tres espectacles més de petit format dels valencians Titoyaya Dansa, dels madrilenys Colectivo Banquet i de les mallorquines UnaiUna. El festival es clourà el 4 de juliol al vespre al Castell de Sant Ferran amb les propostes de Tres Tristes Tios, Miquel Barcelona i Amer Kabbani que presentaran el resultat de les seves residències-

Com a prèvia al festival, durant el mes de maig, s’ha estrenat l’espectacle creat dins el el projecte cultural Mapa de Ball, amb coreografía de Sònia Gómez, en la què han participat un miler de nois i noies d’una onzena d’instituts de secundària de la comarca de l’Alt Empordà.  Mapa de ball és un projecte de pràctica artística a l’aula i està destinat a introduir i apropar el llenguatge del moviment i la dansa contemporània al públic més jove. Es presenta com una eina educativa pel professorat, però sobretot s’introdueix com una vivència i experiència positiva, tant personal com col·lectiva. 

CULTURA SEGURA 

El festival aplicarà les mesures establertes per les autoritats sanitàries davant la COVID-19 per assegurar la salut de públic, artistes i  personal de suport. En aquest sentit, cal remarcar que la gran majoria de propostes del Figueres es MOU  tindran lloc a l’aire lliure amb aforaments limitats. Serà obligatori l’ús de mascareta i també serà imprescindible fer reserva de les localitats a través del web del festival: https://www.figueresesmou.cat/. Les entrades es podran reservar a partir del 14 de juny.

Totes les propostes programades pel Figueres es MOU són gratuïtes. 

UN APARADOR DE LA DANSA I EL MOVIMENT

Enguany el festival Figueres es MOU celebra la seva vuitena edició. Nascut l’any 2014, el festival porta set anys apropant el llenguatge de la dansa i el moviment a la ciutadania a través de la programació, la formació, la sensibilització i el suport a diversos projectes vinculats al món de la dansa. Al llarg de totes aquestes edicions, la ciutat de Figueres ha acollit artistes de països com França, Anglaterra, Alemanya,  Itàlia, Xina, Costa Rica, Australia, Suïssa, Estats Units, Grècia, Mèxic o Japó, entre d’altres, oferint mostres de dansa de tots els estils, tant a nivell nacional com internacional.

Figueres es MOU és un festival anual de dansa i arts del moviment que vol acostar aquestes disciplines al públic de les comarques gironines. Un esdeveniment que pretén ser un revulsiu per la dansa i la cultura de la ciutat amb una important perspectiva social. Una eina per a l’expressió ciutadana; una eina per al moviment i la transformació social i cultural.

El festival forma part de la xarxa nacional espanyola de festivals de carrer Red Acieloabierto, de la Plataforma d’Arts de Carrer de Catalunya, i compta amb el segell de qualitat E.F.F.E. (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

AGITART

Figueres es MOU és un festival organitzat per AGITART, una entitat dinamitzadora de la dansa i el moviment a l’Alt Empordà, que considera aquestes disciplines com a bé social i cultural, com una eina pel desenvolupament de les persones. AGITART s’adreça als habitants de l’Alt Empordà i les comarques gironines, però també als amants de la cultura, la dansa i la música. Per aquesta raó, les actuacions del festival Figueres es MOU es realitzen en diversos espais públics de la ciutat, molts d’ells a l’aire lliure. La fita final és que qualsevol persona del territori pugui ser partícip de la dansa i l’art en moviment.
 

Per potenciar la vessant més sociocultural i educativa de l’entitat, s’ha creat COSMOU, una branca que es basa en la creació artística, la formació i la difusió de la dansa entre les generacions més joves. Aquest programa engloba diferents àmbits de treball i a dia d’avui hi participen més de 1.300 joves en diversos tallers i activitats arreu de la comarca altempordanesa.

 138 total views,  7 views today